Reklama

Reklama

Zupa gulaszowa z wołowiną

Sycąca zupa dla miłośników dań mięsnych. Idealna na chłodne dni - dodatek ostrej papryki szybko cię rozgrzeje.

Składniki

  • 60 dag wołowiny na gulasz
  • 60 dag ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 30 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mąki
  • słodka i ostra papryka w proszku
  • 2 listki laurowe
  • po kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
  • 4 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Obierz warzywa. Cebulę oraz czosnek drobno posiekaj, pozostałe warzywa pokrój na kawałeczki. Pieczarki oczyść i przetnij na połówki.

Reklama

Wołowinę umyj, a następnie osusz papierowym ręcznikiem. Równomiernie oprósz ją mąką.                 

W garnku rozgrzej olej. Wrzuć mięso, cebulę oraz czosnek i smaż do zarumienienia. Dołóż pieczarki oraz pozostałe warzywa (bez ziemniaków). Posyp paprykami - jeżeli lubisz pikantne dania - dosyp więcej ostrej.

Wymieszaj i smaż przez chwilę. Wlej pięć szklanek wody, dodaj listki oraz ziarenka pieprzu i ziela. Gotuj przez 60 min. Wrzuć ziemniaki i gotuj jeszcze 10 minut.

Zupę wymieszaj z koncentratem, jeszcze raz przypraw do smaku i ponownie zagotuj. Przed podaniem udekoruj pociętymi na kawałki gałązkami tymianku.

Zobacz również:

Dowiedz się więcej na temat: zupa gulaszowa

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje