Zupa gulaszowa z wołowiną
Zupa gulaszowa z wołowiną to wspaniały pomysł dla miłośników dań mięsnych. Idealna na chłodne dni - dodatek ostrej papryki szybko cię rozgrzeje. Zupa gulaszowa z wołowiną jest bardzo sycąca i może być obiadem samym w sobie.

Składniki
- 60 dag wołowiny na gulasz
- 60 dag ziemniaków
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 30 dag pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka mąki
- słodka i ostra papryka w proszku
- 2 listki laurowe
- po kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
- 4 łyżki oleju
- sól, pieprz
Zupa gulaszowa z wołowiną - przygotowanie
Obierz warzywa. Cebulę oraz czosnek drobno posiekaj, pozostałe warzywa pokrój na kawałeczki. Pieczarki oczyść i przetnij na połówki.
Wołowinę umyj, a następnie osusz papierowym ręcznikiem. Równomiernie oprósz ją mąką.
W garnku rozgrzej olej. Wrzuć mięso, cebulę oraz czosnek i smaż do zarumienienia. Dołóż pieczarki oraz pozostałe warzywa (bez ziemniaków). Posyp paprykami - jeżeli lubisz pikantne dania - dosyp więcej ostrej.
Wymieszaj i smaż przez chwilę. Wlej pięć szklanek wody, dodaj listki oraz ziarenka pieprzu i ziela. Gotuj przez 60 min. Wrzuć ziemniaki i gotuj jeszcze 10 minut.
Zupę wymieszaj z koncentratem, jeszcze raz przypraw do smaku i ponownie zagotuj. Przed podaniem udekoruj pociętymi na kawałki gałązkami tymianku.
Sprawdź też inne nasze przepisy:
Zobacz również: