Zupa jarzynowa z grzankami
Po zimnym dniu nic mi tak nie poprawia humoru, jak talerz tej zupy pełnej warzyw.

Składniki:
- 2 litry wody
- 1/2 tuszki kurczaka
- 1 łyżka ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- 1 łyżka posiekanej natki
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek (ok. 10 dag) selera
- 4 ziemniaki
- 80 dag groszku z puszki
- pieprz i sól
- grzanki z pszennego pieczywa
Składniki: 1. Mięso umyj , włóż do garnka. Zalej wodą. Potem wrzuć ziarenka ziela angielskiego, listki laurowe oraz natkę. Gotuj dalej ok. 30 minut.
2. W tym czasie warzywa obierz, umyj, pokrój w kostkę. Groszek przełóż na sitko, zaczekaj, aż ocieknie z zalewy.
3. Do gotującego się wywaru włóż pokrojone ziemniaki, seler, pietruszkę i marchewkę. Gotuj 15 minut. Groszek dodaj do zupy 5 minut przed końcem gotowania.
Każdą porcję zupy posyp garścią pszennych grzanek.