Zupa jarzynowa z żółtkiem
Po 7. miesiącu życia.

Składniki
- 1/2 średniej marchewki
- 1/4 małej pietruszki
- 1/2 średniego ziemniaka
- 3 różyczki kalafiora
- 1/2 żółtka jaja kurzego
- 1 łyżeczka masła lub oliwy
Przygotowanie:
1. Ziemniak, marchew i pietruszkę dokładnie umyj, obierz i opłucz. 2. Kalafior starannie oczyść pod bieżącą wodą.
3. Pokrojone na małe kawałki warzywa wrzuć do ok. 250 ml wrzątku i gotuj, aż staną się miękkie.
4. Jajko umyj w gorącej wodzie i ugotuj na twardo. Oddziel żółtko od białka. Pół żółtka dodaj do warzyw.
5. Zupkę zmiksuj. Wzbogać łyżeczką masła lub oliwy i jeszcze raz zagotuj.