Zupa kalafiorowa
Przepis Sary La Fountain na szybką kolację. Składniki na 2-4 porcji.

Składniki
- 1 kalafior
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 600 ml bulionu warzywnego
- 300 ml mleka
- 300 ml śmietany
- szczypta szafranu
- szczypta curry
- 1-2 łyżeczki soli
- szczypta czarnego pieprzu
- pół łyżki oliwy truflowej
Przygotowanie:
Oczyść kalafior z liści, usuń łodygę. Kalafior podziel na równej wielkości różyczki.
Zmiel czosnek i posiekaj cebulę. Na rozgrzaną oliwę wrzuć cebulę i czosnek, podsmaż na złoty kolor.
Dodaj bulion warzywny i mleko. Gotuj do miękkości.
Zmiksuj zupę blenderem, dodaj śmietanę i wymieszaj. Dodaj przyprawy i jeśli chcesz, dodaj odrobinę oliwy truflowej do smaku. Krótko zagotuj, by smaki się połączyły, a śmietana zagęściła zupę.
Podawaj z grzankami z szynką i szałwią.
Przepis autorstwa Sary La Fountain. Sarę możesz oglądać w serii "Antypody smaków" w poniedziałki o godz. 21:00 i 21:30 na kanale Nat Geo People.