Zupa kalafiorowa

Przepis Sary La Fountain na szybką kolację. Składniki na 2-4 porcji.

Zupa kalafiorowa
Zupa kalafiorowamateriały prasowe

Składniki

  • 1 kalafior
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • 300 ml mleka
  • 300 ml śmietany
  • szczypta szafranu
  • szczypta curry
  • 1-2 łyżeczki soli
  • szczypta czarnego pieprzu
  • pół łyżki oliwy truflowej

Przygotowanie:

Oczyść kalafior z liści, usuń łodygę. Kalafior podziel na równej wielkości różyczki.

Zmiel czosnek i posiekaj cebulę. Na rozgrzaną oliwę wrzuć cebulę i czosnek, podsmaż na złoty kolor.

Dodaj bulion warzywny i mleko. Gotuj do miękkości.

Zmiksuj zupę blenderem, dodaj śmietanę i wymieszaj. Dodaj przyprawy i jeśli chcesz, dodaj odrobinę oliwy truflowej do smaku. Krótko zagotuj, by smaki się połączyły, a śmietana zagęściła zupę.

Podawaj z grzankami z szynką i szałwią.

Przepis autorstwa Sary La Fountain. Sarę możesz oglądać w serii "Antypody smaków" w poniedziałki o godz. 21:00 i 21:30 na kanale Nat Geo People.

Zupa cebulowa - francuska zupa z grzankamiInteria Kulinaria
INTERIA.PL/materiały prasowe
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?