Zupa kalafiorowa z serem

Kalafiorowa w nowej odsłonie.

Składniki:

  • kalafior świeży lub mrożony
  • włoszczyzna
  • 3 ziemniaki
  • cebula
  • 20 dag sera gorgonzola
  • koperek
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 łyżka bułki tartej
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz

Reklama

Przygotowanie:
1 W garnku rozgrzej masło klarowane, dodaj bułkę tartą. Kalafior świeży podziel na różyczki (mrożony wyjmij z paczki). Włoszczyznę i ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, dodaj do garnka, smaż 10 minut, mieszając. Zalej 1,5 l wody, gotuj do miękkości. Wyjmij kilka różyczek kalafiora do dekoracji.

2 Dodaj do zupy rozdrobniony ser, gałkę muszkatołową, sól i pieprz, gotuj jeszcze 10 min. Całość zmiksuj blenderem. Zupę podawaj z różyczkami kalafiora i koperkiem. Możesz dodać jeszcze kostki sera topionego.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje