Zupa kalafiorowa z serem
Kalafiorowa w nowej odsłonie.

Składniki:
- kalafior świeży lub mrożony
- włoszczyzna
- 3 ziemniaki
- cebula
- 20 dag sera gorgonzola
- koperek
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1 łyżka bułki tartej
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
Przygotowanie: 1 W garnku rozgrzej masło klarowane, dodaj bułkę tartą. Kalafior świeży podziel na różyczki (mrożony wyjmij z paczki). Włoszczyznę i ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, dodaj do garnka, smaż 10 minut, mieszając. Zalej 1,5 l wody, gotuj do miękkości. Wyjmij kilka różyczek kalafiora do dekoracji.
2 Dodaj do zupy rozdrobniony ser, gałkę muszkatołową, sól i pieprz, gotuj jeszcze 10 min. Całość zmiksuj blenderem. Zupę podawaj z różyczkami kalafiora i koperkiem. Możesz dodać jeszcze kostki sera topionego.