Zupa koperkowa (po 1. roku)

Jest wiele przepisów na zupę koperkową - my proponujemy wersję dietetyczną. Koperek oczyszcza nerki, znakomicie działa na niestrawność i przyspiesza trawienie. Ponadto działa uspokajająco. Wykorzystujmy go w naszej kuchni jak najczęściej.

Koperek oczyszcza nerki i wspomaga trawienie.
Koperek oczyszcza nerki i wspomaga trawienie. 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 100 g mięsa drobiowego lub wołowego
  • 1 jajko
  • 200 g włoszczyzny
  • 1 łyżeczka masła
  • 1-2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki mąki
  • pęczek koperku

Przygotowanie:

1. Starannie oczyść oraz umyj warzywa. Dokładnie umyj mięso. 2. Obydwa składniki zalej 500 ml wody i gotuj, aż staną się miękkie. 3. Odcedź mięso i warzywa (marchew pokrój w talarki i włóż z powrotem), a do wywaru dodaj połowę posiekanego koperku.

4. Z mąki i jajka przygotuj ciasto na lane kluski. Wlewaj je cienkim strumieniem do wrzącej zupy, by powstały kluseczki. 5. Zagotuj zupkę, dopraw ją śmietaną i resztą posiekanego koperku

Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas