Zupa koperkowa (po 1. roku)
Jest wiele przepisów na zupę koperkową - my proponujemy wersję dietetyczną. Koperek oczyszcza nerki, znakomicie działa na niestrawność i przyspiesza trawienie. Ponadto działa uspokajająco. Wykorzystujmy go w naszej kuchni jak najczęściej.
Składniki:
- 100 g mięsa drobiowego lub wołowego
- 1 jajko
- 200 g włoszczyzny
- 1 łyżeczka masła
- 1-2 łyżki śmietany
- 2 łyżki mąki
- pęczek koperku
Przygotowanie:
1. Starannie oczyść oraz umyj warzywa. Dokładnie umyj mięso. 2. Obydwa składniki zalej 500 ml wody i gotuj, aż staną się miękkie. 3. Odcedź mięso i warzywa (marchew pokrój w talarki i włóż z powrotem), a do wywaru dodaj połowę posiekanego koperku.
4. Z mąki i jajka przygotuj ciasto na lane kluski. Wlewaj je cienkim strumieniem do wrzącej zupy, by powstały kluseczki. 5. Zagotuj zupkę, dopraw ją śmietaną i resztą posiekanego koperku