Zupa krem z brukselki

Syci zimą.

Aksamitny krem z brukselki
Aksamitny krem z brukselki 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 1/2 kg brukselki
  • marchewka
  • pietruszka
  • 3 ziemniaki
  • cebula
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
  • łyżka mąki pszennej
  • łyżka natki pietruszki
  • 2 łyżki tłuszczu
  • sól pieprz

Przygotowanie:

1. Marchewkę i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebule pokroić w kostkę, zeszklić na tłuszczu, dodać startą marchewkę i pietruszkę. Podlać wodą, chwilę dusić. Dodać oczyszczoną brukselkę, pokrojone ziemniaki. Zupę gotować do miękkości warzyw.

2. Po ugotowaniu całość zmiksować i zaprawić śmietaną roztrzepaną z mąką. Wymieszać i uzupełnić odparowaną wodę. Doprawić do smaku.

3. Przed podaniem posypać natką pietruszki. Podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami z pieczywa.

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas