Zupa krem z brukselki
Syci zimą.
Składniki:
- 1/2 kg brukselki
- marchewka
- pietruszka
- 3 ziemniaki
- cebula
- 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
- łyżka mąki pszennej
- łyżka natki pietruszki
- 2 łyżki tłuszczu
- sól pieprz
Przygotowanie:
1. Marchewkę i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebule pokroić w kostkę, zeszklić na tłuszczu, dodać startą marchewkę i pietruszkę. Podlać wodą, chwilę dusić. Dodać oczyszczoną brukselkę, pokrojone ziemniaki. Zupę gotować do miękkości warzyw.
2. Po ugotowaniu całość zmiksować i zaprawić śmietaną roztrzepaną z mąką. Wymieszać i uzupełnić odparowaną wodę. Doprawić do smaku.
3. Przed podaniem posypać natką pietruszki. Podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami z pieczywa.