Zupa krem z ciecierzycy
Podbijająca od niedawna serca Polaków ciecierzyca, sprawdzi się nie tylko jako dodatek do sałatek lub w postaci hummusu, ale także jako baza do przygotowania orientalnych zup.

Składniki
- 1 puszka ugotowanej ciecierzycy np. marki Jasmeen
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy
- 1 por
- 1 cebula
- 1 ziemniak
- 500 ml wywaru z jarzyn lub rosołu
- 150 ml mleka
- 50 ml śmietanki kremówki 30%
- Grzanki lub sezam
Sposób przygotowania
W garnku na maśle i oliwie zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj pokrojonego pora i mieszaj co chwilę, smaż przez ok. 2 minuty. Następnie wrzuć obranego i pokrojonego ziemniaka i smaż jeszcze przez około minutę. Wlej całą puszkę z ciecierzycą (włącznie z zalewą) i zagotuj. Dopraw według uznania, przykryj i gotuj jeszcze przez 15 minut (do miękkości warzyw). Na koniec dokładnie zblenduj wszystko na gładki krem i stopniowo dodawaj mleko i kremówkę cały czas mieszając. Przed podaniem posyp zrumienionym na patelni sezamem lub grzankami.