Zupa krem z dynią i marchewką
Sycąca i pożywna

Składniki
- papryka
- cebula
- papryka słodka i ostra w proszku
- 1 kg ziemniaków
- 3 marchewki
- pietruszka
- 40 dag dyni
- 2 l wody lub wywaru warzywnego
- olej
- łyżka startego imbiru
- czosnek granulowany
- sól
- pieprz
- łyżka masła
- gruszka
- 4 łyżki startego parmezanu
4 osób
Sposób przygotowania
1. W garnku rozgrzej olej. Dodaj posiekaną w kostkę paprykę i cebulę, dopraw papryką w proszku. Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i dynię obierz i pokrój w grubą kostkę. Przełóż do garnka, chwilę smaż, mieszając. Zalej wodą lub wywarem, dopraw imbirem, czosnkiem, sola i pieprzem. Duś pod przykryciem na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. 2. Gdy potrawa się ugotuje, wyłóż kilka warzywa na talerz, resztę zmiksuj na gładki krem. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż cienkie plastry gruszki. Zupę udekoruj warzywami, gruszką i parmezanem. Podawaj z pieczywem czosnkowym lub grzankami z serem.