Reklama

Reklama

Zupa krem z dynią i marchewką

Sycąca i pożywna

Czas przyrządzenia: około godziny
Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • papryka
  • cebula
  • papryka słodka i ostra w proszku
  • 1 kg ziemniaków
  • 3 marchewki
  • pietruszka
  • 40 dag dyni
  • 2 l wody lub wywaru warzywnego
  • olej
  • łyżka startego imbiru
  • czosnek granulowany
  • sól
  • pieprz
  • łyżka masła
  • gruszka
  • 4 łyżki startego parmezanu

Sposób przygotowania

1. W garnku rozgrzej olej. Dodaj posiekaną w kostkę paprykę i cebulę, dopraw papryką w proszku. Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i dynię obierz i pokrój w grubą kostkę. Przełóż do garnka, chwilę smaż, mieszając. Zalej wodą lub wywarem, dopraw imbirem, czosnkiem, sola i pieprzem. Duś pod przykryciem na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie.  

2. Gdy potrawa się ugotuje, wyłóż kilka warzywa na talerz, resztę zmiksuj na gładki krem. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż cienkie plastry gruszki. Zupę udekoruj warzywami, gruszką i parmezanem. Podawaj z pieczywem czosnkowym lub grzankami z serem. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje