Zupa-krem z jarmużu
Bardzo delikatna, ale o wyraźnym, przyjemnym smaku. Wspaniale rozgrzewa, syci i jest prawdziwą bombą witamin. Podobno nawet upiększa. Cóż, zalety zupy-kremu z jarmużu można mnożyć w nieskończoność.
Składniki
- garść liści jarmużu
- 4 ziemniaki
- 1 pietruszka (korzeń)
- 1 marchewka
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- kawałek selera
- kawałek białej części pora
- 2 listki laurowe
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- sól, pieprz
- lubczyk
- rozmaryn
- majeranek
- tłuszcz do smażenia
Cebulę obieramy, myjemy, kroimy drobno. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną cebulę, podsmażamy.
Pozostałe warzywa (poza jarmużem), obieramy, myjemy, kroimy i umieszczamy w garnku, dodajemy przesmażoną cebulę, zalewamy ok. 1,5 l wody, solimy, dokładamy liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy ok 40 min. (aż warzywa staną się miękkie).
Dodajemy opłukany jarmuż, gotujemy całość jeszcze kilka minut, wsypujemy przyprawy, wyjmujemy liście laurowe i ziele angielskie, miksujemy zupę na gładki krem.