Zupa-krem z jarmużu

Bardzo delikatna, ale o wyraźnym, przyjemnym smaku. Wspaniale rozgrzewa, syci i jest prawdziwą bombą witamin. Podobno nawet upiększa. Cóż, zalety zupy-kremu z jarmużu można mnożyć w nieskończoność.

Piękny kolor i aksamitna konsystencja zachęcają do spróbowania
Piękny kolor i aksamitna konsystencja zachęcają do spróbowania123RF/PICSEL

Cebulę obieramy, myjemy, kroimy drobno. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną cebulę, podsmażamy. 

Pozostałe warzywa (poza jarmużem), obieramy, myjemy, kroimy i umieszczamy w garnku, dodajemy przesmażoną cebulę, zalewamy ok. 1,5 l wody, solimy, dokładamy liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy ok 40 min. (aż warzywa staną się miękkie).

Dodajemy opłukany jarmuż, gotujemy całość jeszcze kilka minut, wsypujemy przyprawy, wyjmujemy liście laurowe i ziele angielskie, miksujemy zupę na gładki krem.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas