Zupa krem z soczewicy
Jesienią smakuje najlepiej.
Składniki:
- 40 dag zielonej soczewicy
- włoszczyzna
- 2 łyżki masła
- łyżka oleju
- rozmaryn
- szczypta mielonego chilli
- 2 ząbki czosnku
- 3 listki mięty
- liść laurowy
- 4 ziarna ziela angielskiego
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Soczewicę opłucz, zalej zimną wodą, odstaw na pół godziny. Odlej wodę. Włoszczyznę obierz, umyj, pokrój w kawałki. Do garnka włóż odcedzoną soczewicę, włoszczyznę, masło, liść laurowy i ziele angielskie. Zalej 1,5 l wody, gotuj 20 minut. Z wywaru wyjmij liść laurowy i ziele angielskie. Dodaj suszony rozmaryn, przeciśnięty przez praskę czosnek, chilli, sól i pieprz, gotuj kolejne 10 minut. Odstaw, by zupa przestygła. Zmiksuj ją. Możesz wcześniej wyjąć dwie łyżki całej soczewicy, by potem wrzucić ją z powrotem do zupy.
2. Jeśli zupa wyszła zbyt gęsta, możesz dodać odrobinę wody lub śmietany. Zmiksowaną zupę podgrzej na małym ogniu, rozlej na talerze. Dekoruj ją np. małą gałązką rozmarynu.
3. Podobną zupę możesz ugotować z czerwonej lub brązowej soczewicy. Czerwoną soczewicę gotuj 15 minut, zaś brązową 50 minut po namoczeniu.