Zupa krem z zielonych warzyw

Z groszkiem ptysiowym i chipsami z jarmużu. Pycha!

Zupa z zielonych warzyw
Zupa z zielonych warzyw123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

Oczyszczony por pokrój na talarki. Liście jarmużu oddziel od twardej łodygi i rozdrobnij. Brokuł rozkrój na nieduże różyczki. Obrane ziemniaki pokrój w kostkę. Przygotuj bulion, łącząc 300 ml koncentratu bulionu drobiowego i 1,2 l wrzącej wody.

W garnku rozgrzej oliwę z masłem i duś na niej por. Gdy nieco zmięknie, dodaj jarmuż. Podduszone warzywa zalej bulionem i dołóż rozdrobniony brokuł. Gdy zupa się zagotuje, dorzuć ziemniaki. Po około 15 minutach warzywa powinny być miękkie.  Wówczas przestudź nieco zupę i miksuj na krem. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Jarmuż przeznaczony na chipsy oderwij od twardych łodyg, rozdrobnij i umieść w misce, skrop oliwą
i lekko posól. Starannie mieszaj, by oliwa i sól równomiernie rozłożyły się na liściach. Następnie jarmuż ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na około 5-7 minut.

Zupę krem podawaj z kleksem śmietany lub jogurtu, ptysiowym groszkiem i chipsami z jarmużu.

Wygraj 20 000 złotych!INTERIA.PL
materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas