Reklama

Reklama

Zupa krem ze szparagów

Smaczna i pożywna!

Składniki

  • 1 pęczek szparagów
  • 1 cebula
  • 2 szklanki bulionu mięsnego lub warzywnego
  • 1,5 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • jogurt naturalny
  • garść natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Szparagi umyj, obierz i odłam twarde końce. Pędy pokrój na kawałki a odkrojone główki odłóż na bok. W garnku rozgrzej masło i zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone szparagi i podsmażaj 3 minuty. Dodaj sól i pieprz, bulion i zagotuj. Duś pod przykryciem. Po kilku minutach dodaj główki zielonych szparagów, przykryj i gotuj dalej do miękkości wszystkich składników. Gdy zupa ostygnie zmiksuj wszystko za pomocą blendera. Jeśli będzie zbyt rzadka dodaj jogurt naturalny i dopraw garścią posiekanej pietruszki. Podawaj z kawałkami sera pleśniowego i wytrawnym białym winem np. Marani Tsinandali.

INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje