Reklama

Reklama

Zupa kryzysowa

Potrawy "kryzysowe" mają to do siebie, że w zasadzie zawsze się udają - a powstają z resztek, które prawdopodobnie znajdują się w każdej lodówce/kuchni. Dzięki temu można wykorzystać posiadane zapasy do końca i wyczarować pyszne danie.

Składniki

  • 2-3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora (białej części)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 50 ml śmietanki
  • 3 ziemniaki
  • 3 łyżki ryżu
  • 2 listki laurowe
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • bazylia, oregano, suszony koperek

1. Marchewki, pietruszkę, kawałek selera, kawałek pora oraz ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy. Wrzucamy do garnka razem z listkami laurowymi i ziarenkami ziela angielskiego, solimy. Zalewamy wszystko ok. 1,5 l wody i gotujemy całość ok. 40 minut.

2. Dodajemy do zupy ryż oraz dwie łyżki koncentratu pomidorowego. Gotujemy ok. 20 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy.

3. Wlewamy 50 ml śmietanki, mieszamy. Zupę podajemy gorącą.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje