Zupa kryzysowa
Potrawy "kryzysowe" mają to do siebie, że w zasadzie zawsze się udają - a powstają z resztek, które prawdopodobnie znajdują się w każdej lodówce/kuchni. Dzięki temu można wykorzystać posiadane zapasy do końca i wyczarować pyszne danie.

Składniki
- 2-3 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora (białej części)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 50 ml śmietanki
- 3 ziemniaki
- 3 łyżki ryżu
- 2 listki laurowe
- 2-3 ziarenka ziela angielskiego
- sól, pieprz
- bazylia, oregano, suszony koperek
1. Marchewki, pietruszkę, kawałek selera, kawałek pora oraz ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy. Wrzucamy do garnka razem z listkami laurowymi i ziarenkami ziela angielskiego, solimy. Zalewamy wszystko ok. 1,5 l wody i gotujemy całość ok. 40 minut.2. Dodajemy do zupy ryż oraz dwie łyżki koncentratu pomidorowego. Gotujemy ok. 20 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy.3. Wlewamy 50 ml śmietanki, mieszamy. Zupę podajemy gorącą.