Zupa kryzysowa
Oto pyszna i nieskomplikowana w przygotowaniu zupa, która powstaje z resztek, dlatego niektórzy nazywają ją zupą recyklingową albo kryzysową. Można ją wyczarować nawet wtedy, gdy lodówka (prawie) świeci pustkami.

Składniki
- 2 udka z kurczaka
- 5 pieczarek
- 1 czerwona papryka
- 1/2 główki kapusty pekińskiej (małej)
- 1 mała cebulka
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- sól, pieprz
- 1 suszona papryczka chilli
- dowolna zielenina
Udka oczyszczamy i wkładamy do garnka razem z listkami laurowymi oraz zielem angielskim, zalewamy dwoma litrami wody i gotujemy ok. godziny.Paprykę i cebulkę myjemy, kroimy w drobną kostkę, pieczarki oczyszczamy i kroimy w cienkie plasterki, liście kapusty szatkujemy. Dodajemy wszystko do ugotowanego wywaru razem z łyżką koncentratu pomidorowego. Wyjmujemy z zupy udka, obieramy mięso i wrzucamy do wywaru. Gotujemy całość ok. 15 minut, aż papryka stanie się miękka.Dodajemy dwie-trzy łyżki jogurtu naturalnego, papryczkę chilli i doprawiamy zupę solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze 10 minut. Dekorujemy ulubioną zieleniną, możemy dodać odrobinę kwaśniej śmietany.