Reklama

Reklama

Zupa kryzysowa

Oto pyszna i nieskomplikowana w przygotowaniu zupa, która powstaje z resztek, dlatego niektórzy nazywają ją zupą recyklingową albo kryzysową. Można ją wyczarować nawet wtedy, gdy lodówka (prawie) świeci pustkami.

Składniki

  • 2 udka z kurczaka
  • 5 pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 główki kapusty pekińskiej (małej)
  • 1 mała cebulka
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • sól, pieprz
  • 1 suszona papryczka chilli
  • dowolna zielenina

Udka oczyszczamy i wkładamy do garnka razem z listkami laurowymi oraz zielem angielskim, zalewamy dwoma litrami wody i gotujemy ok. godziny.

Paprykę i cebulkę myjemy, kroimy w drobną kostkę, pieczarki oczyszczamy i kroimy w cienkie plasterki, liście kapusty szatkujemy. Dodajemy wszystko do ugotowanego wywaru razem z łyżką koncentratu pomidorowego. Wyjmujemy z zupy udka, obieramy mięso i wrzucamy do wywaru. Gotujemy całość ok. 15 minut, aż papryka stanie się miękka.

Dodajemy dwie-trzy łyżki jogurtu naturalnego, papryczkę chilli i doprawiamy zupę solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze 10 minut. Dekorujemy ulubioną zieleniną, możemy dodać odrobinę kwaśniej śmietany.


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje