Reklama

Reklama

Zupa marchewkowa

Marchewki, cebulę oraz warzywa z włoszczyzny obierz, opłucz.

Składniki na 6 porcji:

  • 1 kg marchewek
  • 1 duże kwaśne jabłko
  • 1 cebula
  • 1/2 pęczka włoszczyzny
  • 3 łyżki masła
  • 1 i 1/4 litra bulionu warzywnego (np. z kostki)
  • 2 łyżeczki przyprawy curry w proszku
  • 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • mielony biały pieprz

Reklama

Sposób przygotowania:


1. Marchewki, cebulę oraz warzywa z włoszczyzny obierz, opłucz. Jabłko umyj, pokrój na cząstki, oczyść, miąższ potnij na kawałki. Włoszczyznę, cebulę oraz marchewki pokrój w grubą kostkę.

2. W garnku rozgrzej masło, wrzuć cebulę, usmaż ją na szklisto. Dołóż włoszczyznę, jabłko oraz marchewkę. Wsyp curry oraz ostrą paprykę. Smaż razem, aż przyprawy zaczną intensywnie pachnieć. Wtedy dolej bulion. Doprowadź całość do wrzenia. Zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem do miękkości ok. 20 minut.

3. Ugotowane w bulionie warzywa przypraw solą, pieprzem i gałką. Zmiksuj. Zupę rozlej do miseczek. Udekoruj, np. ugotowanymi młodymi marchewkami.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje