Zupa meksykańska
Cebulę obierz, pokrój i podsmaż w garnku na rozgrzanym oleju.

Składniki
na 4 porcje:
- 40 dag mięsa wieprzowego
- cebula
- 2 marchewki
- 2 ząbki
- czosnku
- puszka pomidorów
- krojonych
- 1/2 papryczki chili
- słodka papryka
- 15 dag fasoli
- czerwonej
- 10 dag kukurydzy
- 5 dag fasolki szparagowej
- czosnek granulowany
- ostra i słodka papryka w proszku
- 2 łyżki oleju
- łyżka cukru
- 2 łyżki śmietany
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
1. Cebulę obierz, pokrój i podsmaż w garnku na rozgrzanym oleju. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, marchewki, papryczkę chilli i czosnek. Gdy warzywa się zrumienią, dołóż mięso pokrojone w drobną kostkę. Chwilę podsmaż i zalej wodą. Dodaj fasolę czerwoną, kukurydzę oraz fasolkę szparagową.
2. Przypraw solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym oraz podgrzaną wcześniej na patelni słodką i ostrą papryką w proszku. Gotuj pod przykryciem, aż mięso i warzywa zmiękną. Pod koniec dodaj pomidory z puszki, cukier i śmietanę. Gotuj jeszcze 15 minut.
Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny