Zupa meksykańska
Szybka w przygotowaniu i dzięki zawartości mięsnych pulpecików naprawdę wyjątkowo sycąca.

Składniki
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka białej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
- 1 czerwona papryka
- 1 papryka innego koloru
- 3-4 pieczarki
- 250 g mięsa mielonego (np. łopatki)
- 1-2 cebule
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
- papryka ostra, słodka, majeranek, kurkuma
- 150 g startego żółtego sera
- mąka
- olej do smażenia
1. Mięso mielone doprawiamy przyprawą, dodajemy łyżeczkę zimnej wody i wyrabiany w misce ręcznie. Formujemy pulpeciki, obsypujemy mąką i smażymy na oleju. 2. Cebule i papryki kroimy drobno, podsmażamy na oleju, gdy cebula lekko się zeszkli, dodajemy rozdrobniony czosnek i pieczarki pokrojone w plasterki.3. W dużym garnku zagotowujemy dwie-trzy szklanki wody, dodajemy dwa rodzaje fasoli i kukurydzę, zagotowujemy. Dodajemy pokrojone i podsmażone papryki, pieczarki, cebule i czosnek. Ostrożnie dokładamy pulpety. Gotujemy ok. 15 minut, dodajemy koncentrat i przyprawy, gotujemy wszystko razem ok. 10 minut. Gorącą zupę nakładamy na talerze, posypujemy startym serem.