Zupa meksykańska z fasolą
Kolejna zupa na niezbyt przyjazną jesienną aurę.
Składniki na 4-5 porcji
40 dag wołowiny, 1 cebula, 1 i 1/2 litra wywaru, 2 ząbki czosnku, 1 puszka kukurydzy, 1 puszka czerwonej fasoli, 4 ziemniaki, 2 marchewki, 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 łyżka mąki, 1 ostra papryczka, sól, pieprz, chilli w proszku, olej do smażenia.
Przygotowanie
Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Marchewkę pociąć w plasterki. Ostrą papryczkę oczyścić i posiekać. Kukurydzę i fasolę przepłukać, odsączyć. Mięso pokroić w niedużą kostkę.
Na oleju zeszklić cebulę i czosnek, dodać szczyptę chilli w proszku, wrzucić mięso i szybko przesmażyć, mieszając. Zalać wywarem i gotować ok. 30 minut. Dodać ziemniaki. Po 20 minutach dodać kukurydzę i fasolę, zagęścić mąką. Dodać koncentrat, zagotować. Doprawić do smaku.