Zupa migdałowa - jak deser!
Kojarzy się ze daniem bożonarodzeniowym, ale uzupełniona o odpowiednie dodatki lub zaserwowana z ciasteczkami kokosowymi w porze podwieczorku stanie się pełnoprawnym deserem.
1. Migdały sparzamy wrzątkiem, odstawiamy na kilka minut, obieramy ze skórki i mielimy albo bardzo drobno siekamy.
2. Ryż wyjmujemy z torebki, wkładamy do rondelka, zalewamy szklanką podgrzanego mleka i gotujemy do miękkości. Ugotowany ryż odstawiamy.
3. Zmielone (posiekane) migdały ucieramy z łyżką cukru i kilkoma łyżkami mleka. Zalewamy pozostałym mlekiem, doprawiamy cynamonem i szczyptą soli. Gotujemy na bardzo mały ogniu ok. 15 min. Pod koniec gotowania dodajemy rodzynki. Zupę zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 30 min.
4. Po tym czasie dodajemy do całości ugotowany wcześniej ryż, kilka kropli olejku migdałowego lub ekstraktu z wanilii.
5. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni, dekorujemy nimi zupę. Można oprószyć je z wierzchu cynamonem i dodać odrobinę startej skórki pomarańczy.