Reklama

Zupa migdałowa - jak deser!

Kojarzy się ze daniem bożonarodzeniowym, ale uzupełniona o odpowiednie dodatki lub zaserwowana z ciasteczkami kokosowymi w porze podwieczorku stanie się pełnoprawnym deserem.

Składniki

  • 1,2 l mleka
  • 1 torebka ryżu
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • 100 migdałów
  • 2 krople olejku migdałowego
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • cynamon
  • garść rodzynek
  • opcjonalnie: starta skórka pomarańczowa do dekoracji

1. Migdały sparzamy wrzątkiem, odstawiamy na kilka minut, obieramy ze skórki i mielimy albo bardzo drobno siekamy. 

2. Ryż wyjmujemy z torebki, wkładamy do rondelka, zalewamy szklanką podgrzanego mleka i gotujemy do miękkości. Ugotowany ryż odstawiamy.

3. Zmielone (posiekane) migdały ucieramy z łyżką cukru i kilkoma łyżkami mleka. Zalewamy pozostałym mlekiem, doprawiamy cynamonem i szczyptą soli. Gotujemy na bardzo mały ogniu ok. 15 min. Pod koniec gotowania dodajemy rodzynki. Zupę zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 30 min.

4. Po tym czasie dodajemy do całości ugotowany wcześniej ryż, kilka kropli olejku migdałowego lub ekstraktu z wanilii. 

5. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni, dekorujemy nimi zupę. Można oprószyć je z wierzchu cynamonem i dodać odrobinę startej skórki pomarańczy.

Reklama

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy