Reklama

Reklama

Zupa myśliwego

Jest tak treściwa i sycąca, że z powodzeniem może zastąpić dwa dania obiadowe. Do tego rewelacyjnie smakuje, więc trudno poprzestać tylko na jednej porcji.

Składniki

  • 1/2 kg dziczyzny lub wieprzowiny
  • 1/2 kg kiełbasy myśliwskiej
  • 200 g boczku
  • 1 tacka włoszczyzny (marchewki, seler, pietruszka, dwie cebule, kapusta, pietruszka)
  • 1/2 kg kiszonej kapusty
  • 3 kiszone ogórki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 por (biała część)
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1-2 garście grzybków leśnych
  • 5-6 większych ziemniaków
  • 1 papryka czerwona
  • 2 listki laurowe
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1 łyżka przyprawy do dziczyzny (lub do wieprzowiny)
  • sól, pieprz
  • majeranek, tymianek
  • papryka słodka lub ostra
  • mielony jałowiec
  • smalec lub inny tłuszcz do smażenia

1. Dziczyznę, boczek i kiełbasę kroimy, oprószamy przyprawą i smażymy na smalcu na niewielkim ogniu przez kilka minut, co jakiś czas mieszając.

2. Podsmażone mięso zalewamy 1.5 l wody i gotujemy pod przykryciem. 

3. Włoszczyznę oczyszczamy i kroimy drobno, dodajemy do gotującego się mięsa. Razem powinny gotować się jeszcze ok. 40 minut.

4. Do zupy dodajemy grzybki, czosnek, koncentrat, pokrojony w półplasterki por, kapustę kiszoną, pokrojone ogórki i paprykę pokrojoną w kostkę. Gotujemy, aż składniki staną się miękkie. W osobnym garnku, w osolonym wrzątku gotujemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Zupę doprawiamy.

5. Ugotowane ziemniaki dodajemy do zupy. Gotową zupę przekładamy na talerze, możemy zabielić ją śmietaną i posypać ulubioną zieleniną.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje