Zupa myśliwego
Jest tak treściwa i sycąca, że z powodzeniem może zastąpić dwa dania obiadowe. Do tego rewelacyjnie smakuje, więc trudno poprzestać tylko na jednej porcji.

Składniki
- 1/2 kg dziczyzny lub wieprzowiny
- 1/2 kg kiełbasy myśliwskiej
- 200 g boczku
- 1 tacka włoszczyzny (marchewki, seler, pietruszka, dwie cebule, kapusta, pietruszka)
- 1/2 kg kiszonej kapusty
- 3 kiszone ogórki
- 2 ząbki czosnku
- 1 por (biała część)
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1-2 garście grzybków leśnych
- 5-6 większych ziemniaków
- 1 papryka czerwona
- 2 listki laurowe
- 2-3 ziarenka ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki kminku
- 1 łyżka przyprawy do dziczyzny (lub do wieprzowiny)
- sól, pieprz
- majeranek, tymianek
- papryka słodka lub ostra
- mielony jałowiec
- smalec lub inny tłuszcz do smażenia
1. Dziczyznę, boczek i kiełbasę kroimy, oprószamy przyprawą i smażymy na smalcu na niewielkim ogniu przez kilka minut, co jakiś czas mieszając.2. Podsmażone mięso zalewamy 1.5 l wody i gotujemy pod przykryciem. 3. Włoszczyznę oczyszczamy i kroimy drobno, dodajemy do gotującego się mięsa. Razem powinny gotować się jeszcze ok. 40 minut.4. Do zupy dodajemy grzybki, czosnek, koncentrat, pokrojony w półplasterki por, kapustę kiszoną, pokrojone ogórki i paprykę pokrojoną w kostkę. Gotujemy, aż składniki staną się miękkie. W osobnym garnku, w osolonym wrzątku gotujemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Zupę doprawiamy.5. Ugotowane ziemniaki dodajemy do zupy. Gotową zupę przekładamy na talerze, możemy zabielić ją śmietaną i posypać ulubioną zieleniną.