Zupa na gorące dni
Temperatura sięga 30 stopni, a ty zastanawiasz się co podać na obiad? Na upalne dni idealnym rozwiązaniem jest pomidorowy chłodnik.
Składniki:
- 50 dkg niezbyt dużych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- łyżka oliwy
- sok z cytryny
- cukier, sól, świeżo mielony pieprz
- szklanka maślanki albo jogurtu naturalnego
- 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- szczypiorek
- jajko na twardo
Przygotowanie:
Pomidory sparz, obierz ze skórki, przekrój na pół i usuń pestki. Dwa pomidory odłóż do dekoracji, resztę zmiksuj z oliwą i zmiażdżonym czosnkiem.
Dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny i ewentualnie, koncentratem pomidorowym.
Wymieszaj z maślanką lub jogurtem. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta, rozcieńcz ją przegotowaną wodą. Podawaj ozdobioną odłożonymi wcześniej, pokrojonymi w kostkę pomidorami oraz ćwiartkami jaja i szczypiorkiem.