Zupa na gorące dni

Temperatura sięga 30 stopni, a ty zastanawiasz się co podać na obiad? Na upalne dni idealnym rozwiązaniem jest pomidorowy chłodnik.

Pomidorowy chłodnik
Pomidorowy chłodnik123RF/PICSEL

Składniki:

  • 50 dkg niezbyt dużych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka oliwy
  • sok z cytryny
  • cukier, sól, świeżo mielony pieprz
  • szklanka maślanki albo jogurtu naturalnego
  • 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • szczypiorek
  • jajko na twardo

Przygotowanie:

Pomidory sparz, obierz ze skórki, przekrój na pół i usuń pestki. Dwa pomidory odłóż do dekoracji, resztę zmiksuj z oliwą i zmiażdżonym czosnkiem.

Dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny i ewentualnie, koncentratem pomidorowym.

Wymieszaj z maślanką lub jogurtem. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta, rozcieńcz ją przegotowaną wodą. Podawaj ozdobioną odłożonymi wcześniej, pokrojonymi w kostkę pomidorami oraz ćwiartkami jaja i szczypiorkiem.

Kobieta i życie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas