Zupa odchudzająca
Wielowarzywna zupa na kurczaku równie dobrze syci głód, jak słynna kapuściana, ale ta dodatkowo zawiera aż 7 produktów uważanych za skutecznych pogromców tłuszczów!
Składniki:
- 1 duża pierś kurczaka,
- 2 średnie marchewki,
- pół szklanki białej fasoli,
- 2 łodygi selera naciowego,
- 1/4 małego selera,
- 3 średnie pomidory,
- mała cebulka,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- przyprawy: sól, pieprz kajeński, oregano, estragon, tymianek, listek laurowy
Sposób przygotowania:
✔ Fasolę namocz dzień wcześniej.
✔ Marchew, cebulkę i seler obierz, umyj, pokrój w kostkę. Obetnij końce łodyg selera naciowego, zdejmij wierzchnie włókna, pokrój w kostkę.
✔ Mięso umyj, wytnij tłuste części. Kurczaka, rozdrobnione warzywa i fasolę włóż do garnka, zalej wodą, dodaj sól i zioła (bez czosnku). Gotuj do miękkości na średnim ogniu.
✔ Pomidory sparz wrzątkiem, zdejmij skórę. Gdy warzywa i mięso będą miękkie, dodaj pomidory. Dalej gotuj na wolnym ogniu.
✔ Na patelni rozgrzej oliwę, wyciśnij czosnek, podsmaż i dodaj do zupy. Dopraw.