Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa to jedna z ulubionych zup Polaków. Robi się ją bardzo prosto, możesz wykorzystać do tego bulion, który już masz przygotowany. Wszyscy ją kochają!

Zupa ogórkowa cieszy się ogromną popularnością. Nic dziwnego!
Zupa ogórkowa cieszy się ogromną popularnością. Nic dziwnego!Picsel123RF/PICSEL

Obrane ziemniaki pokrój w kostkę, marchewkę i pietruszkę w plasterki, a por i seler w spore kawałki.

Zagotuj bulion i włóż do niego pokrojone warzywa, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj, aż ziemniaki będą miękkie.

Na osobnej patelni na niewielkiej ilości oleju zeszklij pokrojoną w drobną kostkę cebulę, następnie dodaj ją do zupy.

Kiedy całość się podgotuje, dodaj starte (na tarce o grubych oczkach) ogórki kiszone, posiekany koperek oraz sok z ogórków i zagotowujemy. Na koniec przypraw zupę, zabiel śmietaną i zagotuj.

* * *

Zobacz więcej:

Zupa ogórkowa - jak ją zrobić?Interia Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas