Zupa ogórkowa
Zupa ogórkowa to jedna z ulubionych zup Polaków. Robi się ją bardzo prosto, możesz wykorzystać do tego bulion, który już masz przygotowany. Wszyscy ją kochają!

Składniki
- 1,5-2 l bulionu (najlepiej drobiowego)
- ok. 5-6 ogórków kiszonych
- 2 duże marchewki
- 1 duża pietruszka (lub 2 małe)
- kawałek selera
- kawałek pora
- 5 średniej wielkości ziemniaków
- 3 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżka soli
- sporo posiekanego koperku
- masło i olej (do smażenia)
- 100g śmietanki do zup
- sól i pieprz
Obrane ziemniaki pokrój w kostkę, marchewkę i pietruszkę w plasterki, a por i seler w spore kawałki.
Zagotuj bulion i włóż do niego pokrojone warzywa, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj, aż ziemniaki będą miękkie.
Na osobnej patelni na niewielkiej ilości oleju zeszklij pokrojoną w drobną kostkę cebulę, następnie dodaj ją do zupy.
Kiedy całość się podgotuje, dodaj starte (na tarce o grubych oczkach) ogórki kiszone, posiekany koperek oraz sok z ogórków i zagotowujemy. Na koniec przypraw zupę, zabiel śmietaną i zagotuj.
* * *Zobacz więcej: