Zupa orientalna z mięsnymi kuleczkami

Z grzybami i kapustą pekińską.

Składniki:

Reklama

- 1,5 lt. wywaru mięsnego,
- 1/2 malej główki kapusty pekińskiej,
- 10 dag grzybów shitake lub pieczarek,
- 1 pęczek dymki,
- 20 dag mielonego mięsa wołowego,
- 1 jajko,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka sosu sojowego,
- 1 łyżka oleju,
- sól, pieprz

Przygotowanie:

Kapustę pekińską poszatkować. Do mięsa mielonego dodać jajko, sos sojowy, zmiażdżony ząbek czosnku i dokładnie wyrobić, Z mięsa uformować małe kuleczki. 1 cebule dymkę wraz ze szczypiorem posiekać i dodać do mięsa, wymieszać. Pozostałą cebulę dymkę i szczypior posiekać. W garnku na rozgrzanej łyżce oleju zeszklić cebulę, dodać pokrojone w plasterki grzyby, przesmażyć, zalać wywarem, zagotować. Na gotujący się wywar wrzucić kulki mięsne i gotować ok. 10 min. Po tym czasie do zupy dodać poszatkowaną kapustę, i szczypior, gotować ok. 5 min., ewentualnie doprawić zupę do smaku solą i pieprzem. Czas przygotowania 1 h. Przepis na 6 osob.

Dowiedz się więcej na temat: zupa

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje