Zupa orientalna z mięsnymi kuleczkami
Z grzybami i kapustą pekińską.

Składniki:
- 1,5 lt. wywaru mięsnego, - 1/2 malej główki kapusty pekińskiej, - 10 dag grzybów shitake lub pieczarek, - 1 pęczek dymki, - 20 dag mielonego mięsa wołowego, - 1 jajko, - 1 ząbek czosnku, - 1 łyżeczka sosu sojowego, - 1 łyżka oleju, - sól, pieprz
Przygotowanie:
Kapustę pekińską poszatkować. Do mięsa mielonego dodać jajko, sos sojowy, zmiażdżony ząbek czosnku i dokładnie wyrobić, Z mięsa uformować małe kuleczki. 1 cebule dymkę wraz ze szczypiorem posiekać i dodać do mięsa, wymieszać. Pozostałą cebulę dymkę i szczypior posiekać. W garnku na rozgrzanej łyżce oleju zeszklić cebulę, dodać pokrojone w plasterki grzyby, przesmażyć, zalać wywarem, zagotować. Na gotujący się wywar wrzucić kulki mięsne i gotować ok. 10 min. Po tym czasie do zupy dodać poszatkowaną kapustę, i szczypior, gotować ok. 5 min., ewentualnie doprawić zupę do smaku solą i pieprzem. Czas przygotowania 1 h. Przepis na 6 osob.