Zupa pekińska

To nieprawda, że z kapusty pekińskiej można robić tylko sałatki. Dodana do zupy śmiało może konkurować z kapuśniakiem.

Zupa pekińska jest delikatnijesza niż kapuśniak.
Zupa pekińska jest delikatnijesza niż kapuśniak. 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 3 skrzydełka kurczaka
  • liście kapusty pekińskiej  (2-3)
  • 1 średnia marchewka
  • 1 pietruszka
  • seler
  • 4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa warzywna
  • koperek
  • śmietana słodka lub kwaśna

Sposób przygotowania:

Ze skrzydełek ugotować wywar. Odcedzić, do wywaru włożyć pokrojone w plasterki warzywa i ziemniaki pokrojone w kostkę. Kapustę pokroić w paseczki i dodać po kilku minutach. Zupę w czasie gotowania posolić i dodać przyprawę warzywną.

Gdy warzywa są miękkie, dodać śmietanę, obrane mięso ze skrzydełek oraz posiekany koperek. Zupę przyprawić do smaku. Można dodać ugotowany ryż.  

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas