Zupa pekińska
To nieprawda, że z kapusty pekińskiej można robić tylko sałatki. Dodana do zupy śmiało może konkurować z kapuśniakiem.
Składniki:
- 3 skrzydełka kurczaka
- liście kapusty pekińskiej (2-3)
- 1 średnia marchewka
- 1 pietruszka
- seler
- 4 ziemniaki
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- przyprawa warzywna
- koperek
- śmietana słodka lub kwaśna
Sposób przygotowania:
Ze skrzydełek ugotować wywar. Odcedzić, do wywaru włożyć pokrojone w plasterki warzywa i ziemniaki pokrojone w kostkę. Kapustę pokroić w paseczki i dodać po kilku minutach. Zupę w czasie gotowania posolić i dodać przyprawę warzywną.
Gdy warzywa są miękkie, dodać śmietanę, obrane mięso ze skrzydełek oraz posiekany koperek. Zupę przyprawić do smaku. Można dodać ugotowany ryż.