Zupa pekińska

To nieprawda, że z kapusty pekińskiej można robić tylko sałatki. Dodana do zupy śmiało może konkurować z kapuśniakiem.

Zupa pekińska jest delikatnijesza niż kapuśniak.
Zupa pekińska jest delikatnijesza niż kapuśniak. 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 3 skrzydełka kurczaka
  • liście kapusty pekińskiej  (2-3)
  • 1 średnia marchewka
  • 1 pietruszka
  • seler
  • 4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa warzywna
  • koperek
  • śmietana słodka lub kwaśna

Sposób przygotowania:

Ze skrzydełek ugotować wywar. Odcedzić, do wywaru włożyć pokrojone w plasterki warzywa i ziemniaki pokrojone w kostkę. Kapustę pokroić w paseczki i dodać po kilku minutach. Zupę w czasie gotowania posolić i dodać przyprawę warzywną.

Gdy warzywa są miękkie, dodać śmietanę, obrane mięso ze skrzydełek oraz posiekany koperek. Zupę przyprawić do smaku. Można dodać ugotowany ryż.