Zupa pho
Wymieszaj mięso z bułką tartą, czosnkiem, imbirem, kolendrą, skórką limonki i sosem sojowym.
Składniki na 4 porcje:
- 500 g mielonego mięsa drobiowego
- 1/2 szklanki bułki tartej
- ząbek czosnku, rozgnieciony
- łyżka startego imbiru
- 1/4 szklanki posiekanej kolendry
- 2 łyżki startej skórki z limonki
- łyżka sosu sojowego
- olej do pieczenia
- 180 g azjatyckiego makaronu udon
- litr bulionu drobiowego
- 2 szklanki wody
- 4 dymki, przekrojone na ćwiartki
- pęczek młodej kapusty pak choy
Sposób przygotowania:
1. Wymieszaj mięso z bułką tartą, czosnkiem, imbirem, kolendrą, skórką limonki i sosem sojowym. Oddzielaj porcje wielkości łyżki stołowej i rób z nich pulpety.
2. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Ułóż pulpety na wyłożonej papierem półce piekarnika. Skrop je olejem i piecz 25 minut, obracając od czasu do czasu.
3. Przygotuj makaron zgodnie z instrukcją. Połącz bulion z wodą i zagotuj. Wrzuć do tego pokrojone dymki oraz ugotowany makaron. Trzymaj na małym ogniu jeszcze 2-3 minuty. Ułóż pulpety na talerzach, zalej gorącym bulionem z makaronem. Udekoruj kolendrą.