Zupa pho

Wymieszaj mięso z bułką tartą, czosnkiem, imbirem, kolendrą, skórką limonki i sosem sojowym.

Zupa pho
Zupa pho123/RF PICSEL123RF/PICSEL

Składniki na 4 porcje:

  • 500 g mielonego mięsa drobiowego
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • ząbek czosnku, rozgnieciony
  • łyżka startego imbiru
  • 1/4 szklanki posiekanej kolendry
  • 2 łyżki startej skórki z limonki
  • łyżka sosu sojowego
  • olej do pieczenia
  • 180 g azjatyckiego makaronu udon
  • litr bulionu drobiowego
  • 2 szklanki wody
  • 4 dymki, przekrojone na ćwiartki
  • pęczek młodej kapusty pak choy

Sposób przygotowania:


1. Wymieszaj mięso z bułką tartą, czosnkiem, imbirem, kolendrą, skórką limonki i sosem sojowym. Oddzielaj porcje wielkości łyżki stołowej i rób z nich pulpety.

2. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Ułóż pulpety na wyłożonej papierem półce piekarnika. Skrop je olejem i piecz 25 minut, obracając od czasu do czasu.

3. Przygotuj makaron zgodnie z instrukcją. Połącz bulion z wodą i zagotuj. Wrzuć do tego pokrojone dymki oraz ugotowany makaron. Trzymaj na małym ogniu jeszcze 2-3 minuty. Ułóż pulpety na talerzach, zalej gorącym bulionem z makaronem. Udekoruj kolendrą.

Zmysłowe smaki: Torcik bezowy z truskawkami i bitą śmietanąInteria.tv
Olivia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas