Reklama

Reklama

​Zupa pieczarkowa z klopsami

Ciekawe połączenie.

Składniki na 4 porcje

  • 30 dag mięsa mielonego z indyka
  • 20 dag pieczarek
  • marchewka
  • cebula
  • jajko
  • łyżka bułki tartej
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 6 szklanek bulionu z kurczaka
  • 20 dag tartego sera, np. cheddar
  • sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej, olej do smażenia klopsów

Przygotowanie


1. Przygotuj zupę: oczyszczoną marchew i cebulę pokrój w kosteczkę, po czym podsmaż je w garnku na maśle.

Reklama

2. Pieczarki pokrój na średniej wielkości plasterki i dołóż do podsmażonej marchewki i cebuli, lekko przesmaż razem. 

3. Następnie oprósz całość mąką i cały czas mieszając, wlewaj powoli bulion z kurczaka. Zagotuj, przykryj, po czym gotuj jeszcze na małym ogniu przez ok. 20-25 minut. 

4. Mięso wyrób na gładką masę razem z jajkiem, bułką tartą, solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Zwilżonymi dłońmi uformuj małe klopsy. Na dużej patelni rozgrzej mocno olej, kładź na nim klopsy i usmaż je, mieszając, równomiernie na rumiano. 

5. Do garnka z zupą dodaj starty ser, ogrzewaj, aż ser się roztopi, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Gotowe klopsy przełóż do zupy i od razu podawaj.

Przygotowanie: 30-40 min

Porcja: 300 kilokalorii

Dowiedz się więcej na temat: Zupa pieczarkowa

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje