Zupa pietruszkowa
Słodka i smaczna zupa, która zielony kolor zawdzięcza... brokułom.
Z podanych składników wyjdą 2-3 porcje. Część możesz zamrozić i podać w inny dzień. Jeśli twoje dziecko jest alergikiem, kuskus możesz zastąpić makaronem.
Składniki:
- 2 spore pietruszki lub 4 mniejsze
- 200 g brokułów (świeżych lub mrożonych)
- 1/4 małej cukinii
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 2 łyżki kaszy kuskus
- 250 ml mleka 3,2 %
Sposób przygotowania:
- Pietruszkę i cukinię umyj, obierz i razem z brokułem podziel na części.
- Mleko wlej do garnka i gotuj w nim około 10 minut pietruszkę, po czym dodaj cukinię i brokuły.
- Kiedy warzywa będą miękkie, zestaw je z garnka i odcedź część mleka do kuskusu (tak by było go nieco więcej niż kaszy) - odczekaj 5 minut aż napęcznieje.
- Zmiksuj zupę, dodaj do niej olej, gotowy kuskus i wymieszaj. Jeśli jest zbyt gęsta możesz dolać do niej odrobinę mleka.
Podawać dzieciom po 12. miesiącu życia.
Smacznego!