Zupa pietruszkowa

Słodka i smaczna zupa, która zielony kolor zawdzięcza... brokułom.

Zupa pietruszkowa
Zupa pietruszkowaRodzice w kuchni

Z podanych składników wyjdą 2-3 porcje. Część możesz zamrozić i podać w inny dzień. Jeśli twoje dziecko jest alergikiem, kuskus możesz zastąpić makaronem.  

Składniki:

  • 2 spore pietruszki lub 4 mniejsze
  • 200 g brokułów (świeżych lub mrożonych)
  • 1/4 małej cukinii
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 2 łyżki kaszy kuskus
  • 250 ml mleka 3,2 %

Sposób przygotowania:

  1. Pietruszkę i cukinię umyj, obierz i razem z brokułem podziel na części.
  2. Mleko wlej do garnka i gotuj w nim około 10 minut pietruszkę, po czym dodaj cukinię i brokuły.
  3. Kiedy warzywa będą miękkie, zestaw je z garnka i odcedź część mleka do kuskusu (tak by było go nieco więcej niż kaszy) - odczekaj 5 minut aż napęcznieje.
  4. Zmiksuj zupę, dodaj do niej olej, gotowy kuskus i wymieszaj. Jeśli jest zbyt gęsta możesz dolać do niej odrobinę mleka.

Podawać dzieciom po 12. miesiącu życia.

Smacznego!

Rodzice w kuchni
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas