Zupa piwna
Ta zupa ma swoich fanów.
- 1 l piwa jasnego,
- 1/2 l piwa ciemnego,
- 3-4 żółtka,
- 10 łyżek cukru,
- kawałek cynamonu,
- odrobina cynamonu mielonego,
Przygotowanie:
1. Piwo jasne i ciemne zagotować z kawałkiem cynamonu. Użyć do tego dużego garnka, gdyż podczas gotowania piwo obficie się pieni i z małego garnka wykipi.
2. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Ucierając powoli dolać odrobinę gorącego piwa, aby zaparzyć masę. Następnie całość przelać do pozostałego piwa. Mieszając podgrzać. Uważać, aby zupa już się nie zagotowała.
3. Gotową polewkę piwną rozlać do wygrzanych bulionówek. Oprószyć odrobiną mielonego cynamonu. Podawać z grzankami z białego pieczywa (najlepiej z bułki wrocławskiej) zrumienionymi na maśle lub groszkiem ptysiowym.
4. Dobrym dodatkiem do tej zupy jest też krajanka z kaszy manny doprawiona odrobiną wanilii: wypłukać 3/4 szklanki kaszy manny, zalać szklanką wody i odstawić, aby spęczniała. W drugim rondlu zagotować szklankę wody z łyżeczką masła, dodać kaszę, łyżkę cukru i rdzeń wyskrobany z wanilii. Mieszając gotować 3 minuty. Przykryć i trzymać w ciepłym piekarniku 20 min, co pewien czas zamieszać. Następnie kaszę równomiernie rozsmarować na grubość 1 cm na opłukanym zimną wodą płaskim talerzu. Pozostawić do czasu ostygnięcia, wtedy pokroić w równej wielkości romby lub kwadraty i podawać jako dodatek do zupy.
Czas przygotowania:15 minut
1 porcja: 220 kcal