Zupa krem z marchewki

Zupa krem z marchewki to doskonały sposób na przemycenie zdrowej porcji witamin i składników mineralnych do diety naszych dzieci. Najmłodsi bardzo lubią tę potrawę. Zupa krem z marchewki to proste i delikatne danie, które polubią też osoby na diecie.

Zupa krem z marchewki jest lekkostrawna i pyszna
Zupa krem z marchewki jest lekkostrawna i pysznaINTERIA.PL

Składniki

  • 3 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 cm imbiru
  • 1 pomarańcza
  • 3 szklanki bulionu
  • pieprz
  • sól
  • chili
  • 3 łyżki masła

Zupa krem z marchewki - przygotowanie

1. Marchewkę obrać i pokroić w plastry, cebulę posiekać w kostkę, imbir pokroić w plasterki. Warzywa podsmażyć na maśle na złoto.

2. Dodać bulion, gotować do miękkości warzyw około 25-30 minut. Dodać skórkę i sok wyciśnięty z pomarańczy. Całość zmiksować za pomocą blendera, przyprawić solą, pieprzem i chili.

3. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta można dodać śmietany/jogurtu naturalnego lub bulionu, aby uzyskać pożądaną konsystencję.

Sprawdź też inne nasze przepisy:

Zobacz również:

Przepis na zupę krem z marchwiInteria Kulinaria
INTERIA.PL