Zupa pomidorowa Ewy Wachowicz. Różnicę robi jeden składnik

Zupę pomidorową znają wszyscy ale niekoniecznie taką z dodatkiem miodu. Oto receptura Ewy Wachowicz.

Zupa pomidorowa Ewy Wachowicz
Zupa pomidorowa Ewy Wachowiczmateriał partnera

Składniki: 

  • 4 pomidory malinowe,
  • 2 pomidory zwykłe,
  • 1 marchewka,
  • 1 ziemniak,
  • ½ papryki czerwonej,
  • 1 cebula,
  • 1 l wywaru na cielęcinie,
  • 1 łyżka miodu,
  • sól morska do smaku,
  • 1 łyżka masła do smażenia,
  • do podania: makaron. 

Opis przygotowania:

  1. W garnku roztopić masło. 
  2. Na gorącym tłuszczu podsmażyć pokrojone drobno warzywa, zaczynając od marchewki i ziemniaka. Zalać wywarem, przykryć i dusić do miękkości warzyw.
  3. Dodać pomidory starte na tarce jarzynowej (najpierw przekroić na pół, następnie zetrzeć w taki sposób, by skórka została na tarce). 
  4. Zagotować i zmiksować.
  5. Dodać miód. 
  6. Doprawić solą do smaku. 
  7. Zabielić śmietanką (uprzednio warto ją zahartować). 
  8. Podawać z makaronem
„Ewa gotuje”: Filety z kurczaka w sosie chiliPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas