Zupa pomidorowa Ewy Wachowicz. Różnicę robi jeden składnik
Zupę pomidorową znają wszyscy ale niekoniecznie taką z dodatkiem miodu. Oto receptura Ewy Wachowicz.
Składniki:
- 4 pomidory malinowe,
- 2 pomidory zwykłe,
- 1 marchewka,
- 1 ziemniak,
- ½ papryki czerwonej,
- 1 cebula,
- 1 l wywaru na cielęcinie,
- 1 łyżka miodu,
- sól morska do smaku,
- 1 łyżka masła do smażenia,
- do podania: makaron.
Opis przygotowania:
- W garnku roztopić masło.
- Na gorącym tłuszczu podsmażyć pokrojone drobno warzywa, zaczynając od marchewki i ziemniaka. Zalać wywarem, przykryć i dusić do miękkości warzyw.
- Dodać pomidory starte na tarce jarzynowej (najpierw przekroić na pół, następnie zetrzeć w taki sposób, by skórka została na tarce).
- Zagotować i zmiksować.
- Dodać miód.
- Doprawić solą do smaku.
- Zabielić śmietanką (uprzednio warto ją zahartować).
- Podawać z makaronem
Zobacz też: Jak wykorzystać śliwki w kuchni? Wachowicz podaje przepisy na ciasta, przekąski i dania ze śliwkami