Zupa pomidorowa jak cappuccino
Kawa przed obiadem, a może po zjedzeniu posiłku? Da się też połączyć jedno z drugim. Kto skusi się na cappuccino pomidorowe? Ta kulinarna hybryda jest owocem fantazji Ewy Wachowicz.
Zanim wyczarujemy cappuccino pomidorowe, musimy zaopatrzyć w następujące składniki: 2 marchewki, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka masła klarowanego, 1/2 litra bulionu warzywnego, 1/2 litra domowego przecieru pomidorowego, sól, pieprz, szczypta papryki ostrej, 125 ml mleka, bazylia i słodka papryka do dekoracji.
Ewa Wachowicz, jurorka programu "Top Chef" w książce "Obiady" daje taką oto instrukcję: "Marchewkę obrać i pokroić w plastry. Podsmażyć w garnku na mocno rozgrzanym maśle. Dodać posiekaną cebulę, po chwili dorzucić pokrojony czosnek. Wymieszać i smażyć jeszcze przez chwilę. Wlać bulion, przykryć i gotować do miękkości. Dodać przecier. Zmiksować. Przyprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Mleko zagotować i spienić trzepaczką. Zupę nalać do filiżanek. Nałożyć spienione mleko. Udekorować papryką słodką oraz bazylię".
"Obiady" to zakończenie mojego tryptyku. Pierwsze były "Sałatki", później "Ciasta". W książce dominuje kuchnia polska, ale ze względu na to, że dużo podróżuję, w przepisach przemycam też nuty indyjskie, tajskie czy chińskie. Są propozycje dla mięsożerców i wegetarian, ponieważ moi czytelnicy i widzowie są różnorodni" - Wachowicz mówi PAP Life o książce, z której pochodzi przepis na zupę-cappuccino. (PAP Life)