Zupa pomidorowa jak z przydrożnego baru w PRL. Niebywały smak i aromat. Mamy przepis
Oprac.: Łukasz Piątek
"Nie jestem zupą pomidorową. Nie wszyscy muszą mnie lubić". Te sparafrazowane słowa Marii Czubaszek w zasadzie oddają wszystko, co między słowami należałoby powiedzieć o tej przepysznej i uwielbianej potrawie. I choć przepisów na pomidorową jest mnóstwo, to nie każdy wie, jak zrobić pomidorówkę, by odzwierciedlić smak zupy z przydrożnego baru w czasach PRL.
"Pomidorowa jest jak piękny sen. Jak piękny sen o pomidorowej. Pomidorową można jeść bez końca i ciągle marzyć o następnej. Jest wielka, wielka różnica między pomidorową a resztą świata. W zasadzie mogłoby nie być nic, tylko pomidorowa z makaronem" - tak właśnie brzmi wiersz o jednej z ulubionych zup Polaków autorstwa poety, autora tekstów piosenek, reżysera i producenta spektakli i widowisk muzycznych Michała Zabłockiego.
Sposobów na zrobienie dobrej zupy pomidorowej jest co niemiara — jedni wolą ją z wyraźnie wyczuwalnym słodkim posmakiem, inni z kolei cenią sobie bardziej wytrawny charakter zupy. Niektórzy nie wyobrażają jej sobie bez makaronu, ale są i tacy, którzy muskają swoje podniebienia pomidorówką wyłącznie z ryżem.
Jednak jest i jeszcze jedna grupa entuzjastów zupy pomidorowej. To osoby pamiętające czasy PRL, kiedy niejednokrotnie jadało się pomidorową w przydrożnych barach, gdzie podobno smakowała najlepiej. Czy w ogóle da się odtworzyć smak takiej zupy? Z tym przepisem jest to możliwe.
Zupa pomidorowa jak przydrożnego baru w PRL - składniki
Składniki:
- 30 dag kości wieprzowych lub żeberka,
- jeden pęczek włoszczyzny,
- 50 dag pomidorów,
- pół szklanki słodkiej śmietanki,
- jedna łyżka mąki,
- jedna łyżka masła,
- sól i pieprz,
- cukier,
- majeranek,
- posiekana natka pietruszki
Przepis na aromatyczną zupę pomidorową
Kości wieprzowe lub żeberka należy dokładnie umyć pod bieżącą wodą, włożyć do garnka, w którym będziemy gotować zupę, zalać dwoma litrami zimnej wody i gotować na średniej mocy palnika. Po 30 minutach włoszczyznę kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do gotującej się wody z kośćmi.
Kolejny krok to dokładne umycie pomidorów i pokrojenie ich na małe kawałki. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy pokrojone pomidory. W ten smażymy pomidory aż puszczą sok, a następnie zmniejszamy moc palnika i dusimy przez kwadrans. Po tym czasie pomidory przecedzamy przez sito.
Po upływie godziny z garnka wyjmujemy kości i włoszczyznę, a do środka dodajemy przecedzone pomidory. Dokładnie mieszamy i doprowadzamy zawartość garnka do wrzenia. Doprawiamy solą i pieprzem.
Śmietankę mieszamy z mąką i zaprawiamy nią zupę. Dodajemy cukier, majeranek oraz posiekaną natkę pietruszki. Tak przygotowaną zupę podajemy z makaronem lub ryżem. Smacznego!