Reklama

Zupa pomidorowa jak z przydrożnego baru w PRL. Niebywały smak i aromat. Mamy przepis

"Nie jestem zupą pomidorową. Nie wszyscy muszą mnie lubić". Te sparafrazowane słowa Marii Czubaszek w zasadzie oddają wszystko, co między słowami należałoby powiedzieć o tej przepysznej i uwielbianej potrawie. I choć przepisów na pomidorową jest mnóstwo, to nie każdy wie, jak zrobić pomidorówkę, by odzwierciedlić smak zupy z przydrożnego baru w czasach PRL.

"Pomidorowa jest jak piękny sen. Jak piękny sen o pomidorowej. Pomidorową można jeść bez końca i ciągle marzyć o następnej. Jest wielka, wielka różnica między pomidorową a resztą świata. W zasadzie mogłoby nie być nic, tylko pomidorowa z makaronem" - tak właśnie brzmi wiersz o jednej z ulubionych zup Polaków autorstwa poety, autora tekstów piosenek, reżysera i producenta spektakli i widowisk muzycznych Michała Zabłockiego.

Sposobów na zrobienie dobrej zupy pomidorowej jest co niemiara — jedni wolą ją z wyraźnie wyczuwalnym słodkim posmakiem, inni z kolei cenią sobie bardziej wytrawny charakter zupy. Niektórzy nie wyobrażają jej sobie bez makaronu, ale są i tacy, którzy muskają swoje podniebienia pomidorówką wyłącznie z ryżem.

Reklama

Zobacz także: To danie jest jak wehikuł czasu. Tylko babcia robiła najlepsze

Jednak jest i jeszcze jedna grupa entuzjastów zupy pomidorowej. To osoby pamiętające czasy PRL, kiedy niejednokrotnie jadało się pomidorową w przydrożnych barach, gdzie podobno smakowała najlepiej. Czy w ogóle da się odtworzyć smak takiej zupy? Z tym przepisem jest to możliwe.

Zupa pomidorowa jak przydrożnego baru w PRL - składniki

Składniki:

  • 30 dag kości wieprzowych lub żeberka,
  • jeden pęczek włoszczyzny,
  • 50 dag pomidorów,
  • pół szklanki słodkiej śmietanki,
  • jedna łyżka mąki,
  • jedna łyżka masła,
  • sól i pieprz,
  • cukier,
  • majeranek,
  • posiekana natka pietruszki

Przepis na aromatyczną zupę pomidorową

Kości wieprzowe lub żeberka należy dokładnie umyć pod bieżącą wodą, włożyć do garnka, w którym będziemy gotować zupę, zalać dwoma litrami zimnej wody i gotować na średniej mocy palnika. Po 30 minutach włoszczyznę kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do gotującej się wody z kośćmi.

Kolejny krok to dokładne umycie pomidorów i pokrojenie ich na małe kawałki. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy pokrojone pomidory. W ten smażymy pomidory aż puszczą sok, a następnie zmniejszamy moc palnika i dusimy przez kwadrans.  Po tym czasie pomidory przecedzamy przez sito.

Po upływie godziny z garnka wyjmujemy kości i włoszczyznę, a do środka dodajemy przecedzone pomidory. Dokładnie mieszamy i doprowadzamy zawartość garnka do wrzenia. Doprawiamy solą i pieprzem.

Śmietankę mieszamy z mąką i zaprawiamy nią zupę. Dodajemy cukier, majeranek oraz posiekaną natkę pietruszki. Tak przygotowaną zupę podajemy z makaronem lub ryżem. Smacznego!

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zupa pomidorowa | przepis | Polska Rzeczpospolita Ludowa

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy