Zupa ramen
Ramen to niezwykle popularna japońska zupa, która swój początek miała w… Chinach. Dzięki licznym dodatkom jest niezwykle pożywna i sycąca. Jej atutem jest również możliwość wymiany i dobierania składników wedle własnego uznania i upodobań kulinarnych. Poniżej przepis na delikatny i lekki ramen drobiowy.

Składniki
- 1 pęczek włoszczyzny
- 2 duże piersi z kurczaka
- 2,5 l wody
- 2 jajka ugotowane na półmiękko
- 3 łyżki pędów bambusa np. marki Sandra
- Cebula dymka
- 2 łyżki kiełków fasoli np. marki Sandra
- 3 łyżki kukurydzy np. marki Sandra
- Ok. 200 g makaronu ramen
- 4 pieczarki
- Sos sojowy
- Łyżka oliwy
- Sól, pieprz
Sposób przygotowania
Bulion przygotowujemy jak na tradycyjny rosół. Gotujemy włoszczyznę z mięsem, doprawiamy solą i pieprzem. Po ok. 2-3 godzinach wyciągamy mięso z rosołu i kroimy na paseczki. Podsmażamy na oliwie razem z pokrojonymi pieczarkami, bambusem, kiełkami fasoli, kukurydzą i cebulą. W osobnym garnku gotujemy makaron (nie solimy wody). W misce układamy makaron, podsmażoną mieszankę z mięsem, jajko i zalewamy przecedzonym przez sito bulionem. Całość polewamy łyżką sosu sojowego.