Zupa rybna
Idealny posiłek dla osób lubiących dania rybne. Smaczna i aromatyczna, a przy tym bardzo pożywna.
Składniki
- 500 g świeżych filetów ryby
- 1/2 cebuli,
- 1 marchewka,
- 1 mała pietruszka,
- 1/4 korzenia selera,
- 1 mały por
- 1/3 puszki pomidorów
- sól i świeżo zmielony pieprz
- 2 listki laurowe
- 4 ziela angielskie
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki masła klarowanego
- 2 łyżki mąki pszennej
- kilka łyżek mleka
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania
Warzywa umyć, marchewkę, pietruszkę i selera obrać i zetrzeć na tarce, pora pokroić na plasterki. Cebulę pokroić w kosteczkę.
W szerszym garnku na maśle zeszklić cebulę. Następnie dodać pora i smażyć dalej co chwilę mieszając przez ok. 2 minuty.
Dodać marchewkę, pietruszkę i selera. Warzywa doprawić solą i pieprzem, smażyć przez około 4 minuty. Dodać przyprawy i wymieszać.
Wlać gorący bulion i zagotować. Dodać pomidory z przecierem.
Zupę po zagotowaniu przykryć, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 15 minut.
Rybę opłukać, odciąć skórę i wyjąć ości. Pokroić w kostkę, doprawić solą zanurzyć w mleku. Następnie obtoczyć w mące i krótko obsmażyć na patelni z łyżką rozgrzanego masła i łyżką oliwy.
Podsmażoną rybę włożyć do garnka z zupą i gotować przez ok. 3 minuty. Dodać posiekaną bazylię lub natkę pietruszki. Podawać z pieczywem.