Zupa rybna

Idealny posiłek dla osób lubiących dania rybne. Smaczna i aromatyczna, a przy tym bardzo pożywna.

Zupa rybna
Zupa rybna123RF/PICSEL

Składniki

  • 500 g świeżych filetów ryby
  • 1/2 cebuli,
  • 1 marchewka,
  • 1 mała pietruszka,
  • 1/4 korzenia selera,
  • 1 mały por
  • 1/3 puszki pomidorów
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • kilka łyżek mleka
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania

Warzywa umyć, marchewkę, pietruszkę i selera obrać i zetrzeć na tarce, pora pokroić na plasterki. Cebulę pokroić w kosteczkę.

W szerszym garnku na maśle zeszklić cebulę. Następnie dodać pora i smażyć dalej co chwilę mieszając przez ok. 2 minuty.

Dodać marchewkę, pietruszkę i selera. Warzywa doprawić solą i pieprzem, smażyć przez około 4 minuty. Dodać przyprawy i wymieszać.

Wlać gorący bulion i zagotować. Dodać pomidory z przecierem.

Zupę po zagotowaniu przykryć, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 15 minut.

Rybę opłukać, odciąć skórę i wyjąć ości. Pokroić w kostkę, doprawić solą zanurzyć w mleku. Następnie obtoczyć w mące i krótko obsmażyć na patelni z łyżką rozgrzanego masła i łyżką oliwy.

Podsmażoną rybę włożyć do garnka z zupą i gotować przez ok. 3 minuty. Dodać posiekaną bazylię lub natkę pietruszki. Podawać z pieczywem.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas