Zupa rybna pachnąca kolendrą
Apetyczna i sycąca
Sposób przygotowania
1. Marchewki, seler oraz ziemniaki obierz. Por i paprykę oczyść. Warzywa opłucz, osusz, a następnie pokrój na małe kawałki. Wszystkie jarzyny wrzuć do garnka, zalej zimnym bulionem, zagotuj. Dodaj listki laurowe oraz ziarenka pieprzu i ziela angielskiego. Gotuj 20 minut.
2. Kolendrę opłucz, dokładnie osusz. Listki poodrywaj od gałązek i drobno je posiekaj. Filety rybne zmiel w maszynce do mięsa albo w blenderze. Wymieszaj z kaszką i jajkiem. Dodaj posiekaną kolendrę, przyprawę, sól i pieprz. Wyrób. Z masy uformuj niewielkie klopsiki (będzie ci łatwiej, gdy wcześniej dłonie zwilżysz zimną wodą - ma- sa nie będzie się do nich kleiła).
3. W osobnym garnku zagotuj 1-2 litry posolonej wody. Na wrzątek wrzuć klopsiki. Gdy wypłyną na powierzchnię, gotuj je jeszcze 5 minut. Wyjmij je łyżką cedzakową.
4. Zupę ponownie przy praw, rozlej do kokilek. Do każdej włóż po 3-4 klopsiki. Możesz udekorować ją listkami ziół o orzeźwiającym aromacie, np. mięty, kolendry lub melisy.