Reklama

Reklama

Zupa rybna pachnąca kolendrą

Apetyczna i sycąca

Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 3 marchewki
  • 1/2 selera
  • kawałek pora
  • 1 czerwona papryka
  • 4 ziemniaki
  • 6 szkl. bulionu warzywnego
  • 50 dag filetów rybnych (np. z mintaja)
  • po 5 ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • 1/2 pęczka kolendry
  • 1 łyżeczka przyprawy do ryb
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Marchewki, seler oraz ziemniaki obierz. Por i paprykę oczyść. Warzywa opłucz, osusz, a następnie pokrój na małe kawałki. Wszystkie jarzyny wrzuć do garnka, zalej zimnym bulionem, zagotuj. Dodaj listki laurowe oraz ziarenka pieprzu i ziela angielskiego. Gotuj 20 minut.   

Reklama

2. Kolendrę opłucz, dokładnie osusz. Listki poodrywaj od  gałązek i drobno je posiekaj. Filety rybne zmiel w maszynce do mięsa  albo w blenderze. Wymieszaj z kaszką i jajkiem. Dodaj posiekaną kolendrę, przyprawę, sól i pieprz. Wyrób. Z masy uformuj niewielkie klopsiki (będzie ci łatwiej, gdy wcześniej  dłonie zwilżysz zimną wodą - ma- sa nie będzie się do nich kleiła).  

3. W osobnym garnku zagotuj 1-2 litry posolonej wody. Na wrzątek wrzuć klopsiki. Gdy wypłyną na powierzchnię, gotuj je jeszcze  5 minut. Wyjmij je łyżką cedzakową.  

4. Zupę ponownie przy praw, rozlej do kokilek. Do każdej włóż po 3-4 klopsiki. Możesz udekorować ją listkami ziół o orzeźwiającym aromacie, np. mięty, kolendry lub melisy.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje