Zupa rybna z pomidorami i ziemniakami
Przepis dla dzieci autorstwa jurora "Top Chefa" Josepha Seeletso. Składniki na 6 porcji. Czas wykonania: 45 minut.
Składniki:
- 400 g pomidorów pelati z puszki
- 6 ziemniaków
- 300 ml bazy rybnej
- pół cebuli
- koperek
- opakowanie ciemnych pomidorków cherry
- 150 g łososia
- 100 g polędwicy z dorsza
- łyżka masła
- sól
- pieprz
- 6 łyżek majonezu czosnkowego
- kilka listków świeżej kolendry
Sposób wykonania:
Ziemniaki i cebulę obierz, pokrój w kostkę. Dodaj do garnka, zalej pomidorami pelati, wlej bazę rybną i 500 ml wody. Dopraw solą, pieprzem i gotuj przez 30 minut. Wyjmij kilka kostek ziemniaka do dekoracji, resztę zmiksuj. Dopraw do smaku.
Łososia i dorsza oczyść, pokrój na równe części, dopraw solą i pieprzem. Podsmaż na maśle po 2 minuty z każdej strony. Pomidorki cherry pokrój w plasterki.
Na talerzu wlej porcję zupy, dodaj kilka ugotowanych kostek ziemniaka i usmażoną rybę. Udekoruj kilkoma plasterkami pomidorków cherry, listkami kolendry. Dodaj łyżkę majonezu czosnkowego.
Przepis pochodzi z książki "Mali szefowie kuchni“, w której Joseph Seeletso przygotowuje śniadania, zupy, dania mięsne i rybne, dania bezglutenowe, przekąski na przyjęcia oraz desery wraz z siedmiorgiem bardzo młodych, przyszłych kucharzy. Udowadnia, że gotowanie z dziećmi nie musi być nudne, a dania banalne w smaku. Prezentuje przepisy wykwintnych dań, zarówno dla amatorów jak i profesjonalistów, które można przygotować wraz z dziećmi.
Joseph Seeletso zdobył wykształcenie zawodowego szefa kuchni w Westminster Kingsway College w Londynie, gotował na oczach widzów w programie "Dzień Dobry TVN" oraz w "Pytanie na śniadanie" w TVP2, juror I i II edycji programu "Top Chef".