Reklama

Reklama

Zupa rybna z pomidorami i ziemniakami

Przepis dla dzieci autorstwa jurora "Top Chefa" Josepha Seeletso. Składniki na 6 porcji. Czas wykonania: 45 minut.

Składniki:

  • 400 g pomidorów pelati z puszki
  • 6 ziemniaków
  • 300 ml bazy rybnej
  • pół cebuli
  • koperek
  • opakowanie ciemnych pomidorków cherry
  • 150 g łososia
  • 100 g polędwicy z dorsza
  • łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • 6 łyżek majonezu czosnkowego
  • kilka listków świeżej kolendry

Reklama

Sposób wykonania:

Ziemniaki i cebulę obierz, pokrój w kostkę. Dodaj do garnka, zalej pomidorami pelati, wlej bazę rybną i 500 ml wody. Dopraw solą, pieprzem i gotuj przez 30 minut. Wyjmij kilka kostek ziemniaka do dekoracji, resztę zmiksuj. Dopraw do smaku.

Łososia i dorsza oczyść, pokrój na równe części, dopraw solą i pieprzem. Podsmaż na maśle po 2 minuty z każdej strony. Pomidorki cherry pokrój w plasterki.

Na talerzu wlej porcję zupy, dodaj kilka ugotowanych kostek ziemniaka i usmażoną rybę. Udekoruj kilkoma plasterkami pomidorków cherry, listkami kolendry. Dodaj łyżkę majonezu czosnkowego.

Przepis pochodzi z książki "Mali szefowie kuchni“, w której Joseph Seeletso przygotowuje śniadania, zupy, dania mięsne i rybne, dania bezglutenowe, przekąski na przyjęcia oraz desery wraz z siedmiorgiem bardzo młodych, przyszłych kucharzy. Udowadnia, że gotowanie z dziećmi nie musi być nudne, a dania banalne w smaku. Prezentuje przepisy wykwintnych dań, zarówno dla amatorów jak i profesjonalistów, które można przygotować wraz z dziećmi.

Joseph Seeletso zdobył wykształcenie zawodowego szefa kuchni w Westminster Kingsway College w Londynie, gotował na oczach widzów w programie "Dzień Dobry TVN" oraz w "Pytanie na śniadanie" w TVP2, juror I i II edycji programu "Top Chef".


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje