Zupa selerowa z wędzonką
Aby twoje obiady były urozmaicone...
- 0,5 kg selera,
- 2 łyżki masła,
- 2 gałązki selera naciowego,
- 1 cebula,
- 1,5 lt wywaru drobiowego,
- 1/2 szklanki śmietanki 30 proc.,
- 2 łyżki mąki,
- sól, pieprz,
- 20 dag plastrów wędzonego boczku,
- kilka gałązek natki pietruszki,
Przygotowanie:
Cebulę posiekać, selera korzeniowego obrać i pokroić w kostkę. Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę, dodać seler i chwilę posmażyć. Oprószyć mąką i powoli wlewać wywar i śmietanę cały czas mieszając. Doprawić solą i pieprzem, gotować do miękkości selera, po czym zupę zmiksować. Do zmiksowanej zupy dodać pokrojony w kostkę seler naciowy, doprowadzić do wrzenia. Część boczku pokroić w paseczki. Resztę pozostawić w plastrach, przesmażyć na rozgrzanej patelni. Paski z boczku dodać do gotującej się zupy, podgotować chwilkę. Zupę podawać z kawałkami selera naciowego i plastrami przesmażonego boczku, dekorować gałązkami natki pietruszki. Czas przygotowania 1 h. Przepis na 4 osoby.