Zupa serowa

10 dkg sera edamskiego, 0,5 litra mleka, 0,5 litra wody, 5 dkg cebuli, 100 ml śmietany, 3 dkg masła lub margaryny, 2 łyżeczki mąki, sól, pieprz, kminek. Czas przygotowania - ok. 25 minut, z czego 15 samego gotowania.

Potrzebne będzie okrągłe naczynie żaroodporne o pojemności dwóch litrów. Należy włożyć do niego pokrojoną w kostkę cebulę i dusić przez 3 minuty, dolać wody i mleka. Ostrożnie mieszając, dosypywać do tego starty ser żółty. Gotować pod przykryciem przez 10 minut - po pięciu obrócić naczynie o 180 stopni. Do wrzącej zupy dodać wymieszaną wcześniej mąkę ze śmietaną. Przyprawioną zupę ogrzewać przez 2 minuty.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas