Zupa serowa w chlebie
Oto pomysł na danie wyjątkowe - serową zupę, którą podaje się w chlebie.
Składniki:
- 750 ml bulionu
- 2 cebule
- 20 g masła lub margaryny
- 20 g mąki (2 łyżki)
- 1 szklanka mleka
- 4 okrągłe chleby (po 500 g każdy)
- 1 jajko
- 450 g zmielonych migdałów
- 4 łyżki oleju
- 4 plastry szynki
- szczypiorek
- 200 g sera startego
- gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
1. Cebulę obierz i drobno pokrój. W garnku rozpuść masło (lub margarynę) i podsmaż cebulę (ok. 2 minut). Dosyp mąkę i wymieszaj. 2. Wlej bulion i 150 ml mleka. Mieszając, doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu około 5 minut. Posól i popieprz do smaku.
3. Zetnij górę z chlebów, wydrąż z nich środek i pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj jajko w misce za pomocą trzepaczki. 4. Kostki z chleba najpierw mocz w reszcie mleka, potem w jajku i w mielonych migdałach. Na koniec usmaż je na złocisty kolor na rozgrzanym na patelni oleju. Wyjmij i osusz na papierze kuchennym.
5. Do chlebów wlej zupę. Szynkę pokrój w cienkie paski i dodaj do zupy. Na koniec dosyp smażone kostki oraz posiekany szczypiorek. Do smaku dodaj gałkę muszkatołową, pieprz i sól oraz starty żółty ser.