Zupa skandynawska z grochem
Posypana szynką i prażoną cebulką.

Składniki
- 5–6 średnich ziemniaków,
- 1/2 szkl. żółtego łuskanego grochu
- 1/2 pęczka włoszczyzny
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 5 łyżek oliwy
- 20 dag szynki drobiowej
- 6 łyżek prażonej cebuli
- 2 listki laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- mielony imbir
- sól, pieprz
- posiekana natka pietruszki
Sposób przygotowania
1. Ziemniaki i włoszczyznę obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Ziemniaki zrumień na 1/2 oliwy. Następnie wraz z włoszczyzną i grochem włóż je do garnka. Wlej 6-7 szkl. wrzącej wody. Dodaj listki laurowe i ziele angielskie. Gotuj 30 minut. 2. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na reszcie oliwy. Dodaj do zupy. Przypraw ją solą, pieprzem i imbirem. Wyjmij 1/3 ziemniaków i grochu. Resztę warzyw wraz z wywarem zmiksuj. Szynkę pokrój w kostkę. Zupę wymieszaj z odłożonymi warzywami. Posyp szynką, natką i prażoną cebulą.