Zupa szczawiowa z jajkami w koszulce
Tanio i wykwintnie.
Składniki:
- pęczek szczawiu (ok. 150 g)
- 4 średniej wielkości ziemniaki (po ok. 100 g)
- pęczek zielonej cebulki (ok. 200 g)
- 2 szalotki
- łyżka masła
- 1 l bulionu z kurczaka
- 25 g orzeszków piniowych
- 200 g śmietany kremówki
- sól, pieprz cayenne
- 4 jajka
- ocet
Tu znajdziesz więcej porad dotyczących gotowania jajek w koszulce i przepis na jajka po benedyktyńsku Przygotowanie:
Z liści szpinaku odłamać ogonki. Ziemniaki obrać pokroić na małe kawałki, szczypior drobno pokroić, szalotki pokroić w kostkę. Szalotki zeszklić na maśle, dodać szczypior i ogonki liści szczawiu, wszystko razem przesmażyć i wlać bulion. Dodac ziemniaki i gotować 20 minut. Orzeszki piniowe uprażyć na patelni bez tłuszczu. ¾ liści szczawiu drobno zmiksować, pozostałe liście pokroić w paseczki. Do zupy dodać śmietanę, zmiksować. Ewentualnie przetrzeć przez sito. Zupę ponownie zagotować, doprawić solą i pieprzem cayenne. Jajka wybijać do miseczki, a następnie ostrożnie wlewać do gotującej wody z dodatkiem octu, gotować 4-5 minut i ostrożnie wyciągać łyżką cedzakową. Zmiksowany szczaw dodać do gorącej zupy. Zupę nakładać na talerze. Do każdej porcji dokładać jajko w koszulce. Dekorować orzeszkami piniowymi i pokrojonym w paseczki szczawiem.
Czas przygotowania: 50 minut
Jedna porcja zawiera: 1680 kJ/401 kcal