Reklama

Reklama

Zupa szczawiowa z jajkiem

Tę zupę na pewno pamiętasz z dzieciństwa.

Składniki:

  • 500 g świeżego szczawiu
  • litr bulionu warzywnego
  • mała cebula
  • 100 ml śmietany słodkiej
  • 4 żółtka
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 50 g masła
  • sól, pieprz i cukier do smaku

Sposób przygotowania:
Starannie umyj szczaw, najlepiej kilkakrotnie, by dobrze wypłukać z niego ziemię. Osusz, pokrój. Na patelni rozpuść masło, zeszklij na nim posiekaną cebulkę, następnie dodaj szczaw. Po kilku minutach duszenia przełóż liście do garnka z gorącym bulionem. Wymieszaj żółtka ze śmietaną. Zahartuj tę mieszankę, dodając do niej po łyżce zupy, a następnie wlej do garnka. Gotuj do wrzenia. Kiedy zupa zacznie się gotować, zdejmij ją z ognia. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo. Tak przygotowaną zupę szczawiową można podawać także z ziemniakami.

Reklama

Świat kobiety

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje