Zupa szczawiowa z jajkiem
Tę zupę na pewno pamiętasz z dzieciństwa.
Składniki:
- 500 g świeżego szczawiu
- litr bulionu warzywnego
- mała cebula
- 100 ml śmietany słodkiej
- 4 żółtka
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 50 g masła
- sól, pieprz i cukier do smaku
Sposób przygotowania:
Starannie umyj szczaw, najlepiej kilkakrotnie, by dobrze wypłukać z niego ziemię. Osusz, pokrój. Na patelni rozpuść masło, zeszklij na nim posiekaną cebulkę, następnie dodaj szczaw. Po kilku minutach duszenia przełóż liście do garnka z gorącym bulionem. Wymieszaj żółtka ze śmietaną. Zahartuj tę mieszankę, dodając do niej po łyżce zupy, a następnie wlej do garnka. Gotuj do wrzenia. Kiedy zupa zacznie się gotować, zdejmij ją z ognia. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo. Tak przygotowaną zupę szczawiową można podawać także z ziemniakami.