Zupa szparagowa
Wyjątkowo eleganckie pierwsze danie.
Składniki:
- 600-700 g zielonych szparagów
- 1 l bulionu warzywnego
- 300 g ziemniaków
- 2 cebule
- 1,5 szkl. mleka
- 1/3 szkl. śmietany 36 proc.
- sól pieprz, gałka muszkatołowa
- olej
- do dekoracji np.:przepiórcze jajka ugotowane na twardo oraz ew. 2-3 plastry szynki
Przygotowanie:
1 Szparagi umyj, usuń zdrewniałe końce. Odetnij górne części z "główkami" (kilka mniejszych szparagów odłóż w całości, odetnij tylko końcówki). Resztę łodyżek pokrój. W garnku rozgrzej olej, podsmaż posiekaną cebulę, dodaj pokrojone szparagi i obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki. Zalej bulionem. Dodaj mleko, szczyptę gałki muszkatołowej, dopraw pieprzem i solą. Gotuj ok. 30 min, aż warzywa zmiękną.
2 Zupę zmiksuj, przecedź. Końcówki szparagów z główkami i szparagi do dekoracji ugotuj oddzielnie w osolonej wodzie. Zupę zapraw śmietaną. Podaj ozdobioną szparagami (część z nich możesz owinąć szynką) i jajeczkami.