Zupa szpinakowa
Marchewkę i pietruszkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i ugotować w osolonej wodzie.
Składniki dla 4 osób:
- marchew
- pietruszka
- cebula
- 30 dag szpinaku
- 1/2 szklanki słodkiej śmietany
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki masła
- sól
- pieprz
1. Marchewkę i pietruszkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem niewielkiej ilości tłuszczu. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na maśle. Dodać oczyszczony szpinak.
2. Dusić, podlewając wywarem z jarzyn. Ugotowany szpinak i jarzyny zmiksować, połączyć i wymieszać. Doprawić śmietaną roztrzepaną z mąką. Doprawić do smaku. Podawać z grzankami.
Czas przygotowania: około 40 minutPrzepis pochodzi z książki Wydawnictwa WAM pt. "Wielka księga specjałów siostry Anastazji"