Zupa szpinakowa

Dzieci za nią przepadają, choć z reguły krzywią się już na samą myśl o szpinaku. Zupa szpinakowa czaruje i zachwyca swoim smakiem. Warto zaskoczyć rodzinę nietypowym daniem, które niejednemu z nas skojarzy się z dzieciństwem i szkolną stołówką.

Można wzbogacić smak zupy szpinakowej dodając do niej domowe zacierkiz
Można wzbogacić smak zupy szpinakowej dodając do niej domowe zacierkiz123RF/PICSEL

1. W większym garnku umieszczamy umytą i obraną włoszczyznę z tacki oraz ziele angielskie i listki laurowe. Zalewamy całość 2,5 l wody i gotujemy ok. 40 min. przed końcem gotowania dodajemy przyprawy (sól, pieprz, majeranek).

2. Do bulionu dodajemy szpinak i rozgnieciony ząbek czosnku, gotujemy wszystko razem ok. 10 minut. Następnie rozprowadzamy w gorącej zupie serek mascarpone, mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy, gotujemy jeszcze 5 minut.

RADA: Zupa będzie smaczniejsza, jeśli uzupełnimy ją o domowe lane kluseczki.

1. W miseczce roztrzepujemy jajko, łączymy je z mlekiem, uzupełniamy szczyptą soli. Dodajemy partiami mąkę - w takich ilościach, by powstałe ciasto było dość gęste, ale lejące się. Ciasto dodajemy małymi porcjami do gotującej się zupy zaraz po tym, jak dołożymy do niej mascarpone.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas