Zupa szpinakowa
Dzieci za nią przepadają, choć z reguły krzywią się już na samą myśl o szpinaku. Zupa szpinakowa czaruje i zachwyca swoim smakiem. Warto zaskoczyć rodzinę nietypowym daniem, które niejednemu z nas skojarzy się z dzieciństwem i szkolną stołówką.
1. W większym garnku umieszczamy umytą i obraną włoszczyznę z tacki oraz ziele angielskie i listki laurowe. Zalewamy całość 2,5 l wody i gotujemy ok. 40 min. przed końcem gotowania dodajemy przyprawy (sól, pieprz, majeranek).
2. Do bulionu dodajemy szpinak i rozgnieciony ząbek czosnku, gotujemy wszystko razem ok. 10 minut. Następnie rozprowadzamy w gorącej zupie serek mascarpone, mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy, gotujemy jeszcze 5 minut.
RADA: Zupa będzie smaczniejsza, jeśli uzupełnimy ją o domowe lane kluseczki.
1. W miseczce roztrzepujemy jajko, łączymy je z mlekiem, uzupełniamy szczyptą soli. Dodajemy partiami mąkę - w takich ilościach, by powstałe ciasto było dość gęste, ale lejące się. Ciasto dodajemy małymi porcjami do gotującej się zupy zaraz po tym, jak dołożymy do niej mascarpone.