Zupa szpinakowa ze śmietaną
Prosty przepis na pyszną zupę.

Składniki:
- 30 dag świeżego szpinaku
- marchewka
- pietruszka
- seler
- por
- 4 ząbki czosnku
- cebula
- łyżka oleju lub oliwy
- liść laurowy
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- łyżka masła
- 4 łyżki śmietany
- sól
- pieprz
Przygotowanie:1. Marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę, obierz, pokrój na duże kawałki. Do garnka wrzuć łyżkę masła, łyżkę oleju lub oliwy, podgrzej, dodaj warzywa i przeciśnięty czosnek, smaż 10 minut, mieszając. Zalej trzema szklankami wody, dodaj przyprawy, gotuj 30 minut na wolnym ogniu. Wywar możesz zrobić dzień wcześniej - wtedy gotuj go na bardzo wolnym, "mrugającym" ogniu nawet kilka godzin. Zdejmij z ognia, wystudź, wyjmij połowę warzyw (możesz je użyć do sałatki jarzynowej).
2. Liście szpinaku opłucz, osusz, oderwij ogonki, wrzuć do gotującej zupy, gotuj przez kilka minut. Jeśli zupa jest zbyt rzadka, dodaj do niej pokrojoną w kostkę bagietkę lub kajzerkę. Możesz też dodać kilka trójkątów serka topionego.
3. Zupę zmiksuj, dodaj do niej śmietanę. Podawaj z kleksem śmietany i listkiem szpinaku. Możesz posypać startym serem.