Zupa tajska z kiełkami bambusa

Zaskoczysz nią domowników!

Czas przyrządzenia: ok. godziny
Składniki dla: 4 osoby

Składniki

  • podwójna pierś z kurczaka
  • pęczek szczypiorku
  • opakowanie pędów bambusa
  • garść roszponki
  • 2 cebule dymki
  • 3 łyżki kiełków fasoli mung
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • starty imbir
  • curry
  • czosnek granulowany
  • słodka i ostra papryka w proszku
  • łyżka masła
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Pierś natrzyj solą, pieprzem,czosnkiem, słodką i ostrą papryką,odstaw. Na maśle zeszklij pokrojoną cebulę,dodaj posiekany szczypior, pędy bambusa, smaż 5 minut. Wszystko przełóż do garnka, zalej 1,2 l wody, włóż pierś, całość gotuj na niewielkim ogniu 20 minut.

2. Pierś wyjmij z wywaru, pokrój w plastry lub podziel widelcem na mniejsze części. Do wywaru dodaj kawałki mięsa, kiełki fasoli, przypraw sosem sojowym, startym imbirem, curry,solą i pieprzem, gotuj jeszcze 5 minut, przed podaniem, wymieszaj z liśćmi sałaty. Do zupy możesz dodać pokrojoną cykorię, kawałki selera naciowego i roszponkę.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje