Zupa tajska z kiełkami bambusa
Zaskoczysz nią domowników!

Składniki
- podwójna pierś z kurczaka
- pęczek szczypiorku
- opakowanie pędów bambusa
- garść roszponki
- 2 cebule dymki
- 3 łyżki kiełków fasoli mung
- 2 łyżki sosu sojowego
- starty imbir
- curry
- czosnek granulowany
- słodka i ostra papryka w proszku
- łyżka masła
- sól
- pieprz
4 osoby
Sposób przygotowania
1. Pierś natrzyj solą, pieprzem,czosnkiem, słodką i ostrą papryką,odstaw. Na maśle zeszklij pokrojoną cebulę,dodaj posiekany szczypior, pędy bambusa, smaż 5 minut. Wszystko przełóż do garnka, zalej 1,2 l wody, włóż pierś, całość gotuj na niewielkim ogniu 20 minut.2. Pierś wyjmij z wywaru, pokrój w plastry lub podziel widelcem na mniejsze części. Do wywaru dodaj kawałki mięsa, kiełki fasoli, przypraw sosem sojowym, startym imbirem, curry,solą i pieprzem, gotuj jeszcze 5 minut, przed podaniem, wymieszaj z liśćmi sałaty. Do zupy możesz dodać pokrojoną cykorię, kawałki selera naciowego i roszponkę.