Zupa tajska z kremowym serkiem
By posmakować prawdziwej egzotyki, nie trzeba lecieć na drugi koniec świata czy iść do restauracji. W domowej kuchni sami możemy wyczarować orientalne pyszności, które latem smakują po prostu wspaniale. Do przygotowania idealnej zupy tajskiej potrzebujemy tylko odpowiednich składników i sprawdzonego przepisu.

Składniki
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki zielonej pasty curry
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 cm kawałek imbiru
- 1,5 litra bulionu warzywnego
- 500 ml mleka kokosowego
- 2 opakowania kremowego serka np. Hochland Śmietankowy w krążku
- świeża kolendra
- 10 świeżych krewetek
- 2 łyżki sosu sojowego
- 10 mini pieczarek
Sposób przygotowania
1. W garnku roztop olej kokosowy i przesmaż na nim posiekaną cebulę, czosnek i imbir.
2. Dodaj pastę curry i smaż jeszcze przez 2 minuty. Zalej wszystko bulionem warzywnym oraz mlekiem kokosowym i gotuj przez około 5 minut.
3. Po tym czasie dodaj krewetki oraz pieczarki i gotuj około 2 minuty, następnie dodaj kremowy serek Hochland i poczekaj aż się roztopi.
4. Na sam koniec dodaj posiekaną świeżą kolendrę i sos sojowy.