Reklama

Reklama

Zupa tajska z kremowym serkiem

By posmakować prawdziwej egzotyki, nie trzeba lecieć na drugi koniec świata czy iść do restauracji. W domowej kuchni sami możemy wyczarować orientalne pyszności, które latem smakują po prostu wspaniale. Do przygotowania idealnej zupy tajskiej potrzebujemy tylko odpowiednich składników i sprawdzonego przepisu.

Składniki

  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki zielonej pasty curry
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 cm kawałek imbiru
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 500 ml mleka kokosowego
  • 2 opakowania kremowego serka np. Hochland Śmietankowy w krążku
  • świeża kolendra
  • 10 świeżych krewetek
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 10 mini pieczarek

Sposób przygotowania


1. W garnku roztop olej kokosowy i przesmaż na nim posiekaną cebulę, czosnek i imbir.

Reklama

2. Dodaj pastę curry i smaż jeszcze przez 2 minuty. Zalej wszystko bulionem warzywnym oraz mlekiem kokosowym i gotuj przez około 5 minut.

3. Po tym czasie dodaj krewetki oraz pieczarki i gotuj około 2 minuty, następnie dodaj kremowy serek Hochland i poczekaj aż się roztopi.

4. Na sam koniec dodaj posiekaną świeżą kolendrę i sos sojowy.


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje